Till skillnad från de snabbtester som flera apotek erbjuder så tas Region Hallands antikroppstester via ett blodprov i armvecket som sedan analyseras på ett laboratorium. Det är den testmetod som uppfyller Folkhälsomyndighetens krav på prestanda.
Till skillnad från de snabbtester som flera apotek erbjuder så tas Region Hallands antikroppstester via ett blodprov i armvecket som sedan analyseras på ett laboratorium. Det är den testmetod som uppfyller Folkhälsomyndighetens krav på prestanda.

Regionen öppnar upp för antikroppstestning

Flera apotek har länge erbjudit snabbvarianten av antikroppstester. Nu öppnar Region Halland upp för den mer avancerade provtagning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Starten går den 1 oktober och ett test kommer att kosta 200 kronor.

ANNONS
|

– Bokningen har inte öppnat ännu, men man kommer att kunna boka tid via 1177.se och ser då vilka platser man kan välja mellan. Det blir ett antal vårdcentraler tillsammans med provtagningsenheterna på sjukhusen i Halmstad och Varberg, säger biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Ett antikroppstest ger svar på om man redan haft covid-19 och därmed bildat antikroppar mot viruset. Det ska alltså inte förväxlas med den självprovtagning som görs för att se om man har en pågående coronainfektion. Den testningen fortsätter som vanligt på särskilda provtagningsplatser och är gratis.

Ger möjlighet att träffa anhöriga

– Dessa tester är fortfarande viktigast eftersom de gör det möjligt att upptäcka och förhindra smittspridning. Antikroppstesterna är mer ett erbjudande till de som känner att de har nytta av att veta om de har utvecklat immunitet. Kanske har man en nära anhörig som tillhör en riskgrupp och som man då skulle kunna träffa mer, säger Maria Löfgren.

ANNONS

Hon betonar dock att även den som får ett positivt provsvar på antikroppstestet ska fortsätta att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid sjukdomssymptom.

– Inga tester är hundraprocentiga och det finns alltid en liten risk att man får ett felaktigt provsvar. Det vi annars vet idag är att den som utvecklat antikroppar är skyddad mot en ny infektion i ungefär sex månader.

Sju procent har haft antikroppar

Fram till nu har antikroppsprovtagningen enbart erbjudits vård- och omsorgspersonal och har då varit gratis. Hittills har 8 430 personer testat sig, varav sju procent visat sig ha antikroppar. När provtagningen nu öppnas för allmänheten blir det till en patientavgift på 200 kronor. De snabbtester som kan göras på exempelvis apotek kostar mellan 550 och 775 kronor.

För att kunna göra ett antikroppstest måste man ha varit utan symtom på covid-19 i minst 14 dagar. Det är den tid det tar för kroppen att utveckla antikroppar.

Läs mer: Hallänningarna får fortsätta vänta på säkra antikroppstester

Läs även: Många beredda betala för antikroppstest

ANNONS