Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Region Hallands coronainfo kostade en kvarts miljon

I dagarna får alla över 70 år i Region Halland brev från smittskyddsläkaren. Fyra månader in i pandemin uppmuntras de att tvätta händerna och hålla avstånd. ”Meningslös information”, tycker en som fått utskicket.

Frasen ”vi lever just nu i en annorlunda tid” känns bekant. Den har upprepats i många sammanhang de senaste månaderna och inleder nu det brev som Region Halland skickar ut till alla sjuttioplussare. I utskicket kan man läsa om vikten av att fortsätta följa restriktionerna för att hålla nere smittspridningen av Covid-19. Det finns också tips på utomhusaktiviteter, som fika och promenader med vänner och bekanta.

– Brevet riktar sig till målgruppen 70 plus, som är en riskgrupp under pandemin. Det är tänkt som en sommarhälsning och fokus ligger på det man faktiskt kan göra i sommar, säger Charlotte Nilsson-Bibin, kommunikationschef på Region Halland.

Hon är trött på information om coronasmittan

En som reagerat på utskicket är hallänningen Ulla Sandblom.

– Det är meningslös information. Att vi ska hålla avstånd och tvätta händerna har vi matats med till leda nu. Och det där med att det finns många fina badstränder tyckte jag var töntigt, det vet väl varenda hallänning att det gör, säger hon.

Breven kostade mer än en kvarts miljon

Breven har gått ut till sammanlagt 53 355 invånare och den totala kostnaden för att trycka och skicka dem uppgår enligt kommunikationschefen Charlotte Nilsson-Bibin till 255 000 kronor. Mycket av Region Hallands kommunikation sker digitalt, men det finns en anledning till att man valde att skicka ut just det här i tryckt form.

– Vi har valt att skicka ut det så eftersom att alla inte är digitala. Vi tycker det är viktigt att nå alla vilket vi inte gör om vi bara är digitala, säger Charlotte Nilsson-Bibin.

Är det rimligt att lägga en kvarts miljon på detta?

– Det som har kostat är porto och utskick. Övriga kostnader har inte varit särskilt höga. Bedömningen har varit att det är viktigt att kunna säkerställa att alla nås av informationen, säger Charlotte Nilsson-Bibin.

Smittskyddsläkaren hoppas att många ska läsa brevet

Brevet är undertecknat av smittskyddsläkaren Maria Löfgren. Hon berättar att syftet är att uppmuntra isolerade äldre att ta sig ut trots coronapandemin.

– Vi har fått signaler om att många äldre sitter ensamma och är rädda för att gå ut på grund av smittan. Det är jätteviktigt för den allmänna hälsan att komma ut och röra på sig och det kan man göra om man följer restriktionerna säger hon.

Är det inte lite sent att skicka ut det här nu, flera månader in i pandemin?

– Man kan säkert tänka sig att vi skulle ha skickat hälsningar oftare men vi kände att vi definitivt ville skicka en nu eftersom sommaren och semester inneburit stora förändringar för många, säger Maria Löfgren, och fortsätter:

– Jag hoppas att man läser det och blir uppmuntrad av det och påmind om vikten av att vi fortsätter hålla i och hålla ut, säger Maria Löfgren.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här