Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Region Halland om nedläggningen av Bromma flygplats

Tidigare i år kom regeringen med besked om att man vill avveckla Bromma flygplats. Nu har sju regioner, där bland andra Halland, skickat in en skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth.
– Det är oroväckande att man tar ett sånt här beslut utan att säkerställa att det finns kapacitet på Arlanda, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande

Den 21 april höll infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) en pressträff. Då kom man bland annat med beskedet om att regeringen vill lägga ner Bromma flygplats.

Nu har Region Halland tillsammans med ytterligare sex regioner skickat in en skrivelse till Tomas Eneroth, med anledning av regeringens besked.

Enligt regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson handlar det om att beslutet tagits utan att regeringen säkerställt att det finns kapacitet på Arlanda.

– För oss är det inte vilken flygplats i Stockholm man flyget till som är det viktiga. Utan det att vi kan ha en flygtrafik mellan våra flygplatser helt enkelt, säger hon.

Vidare menar Waltersson att en flygförbindelse till Stockholm är viktigt för regionernas utveckling.

– Jag tänker att utifrån pandemin och den situation vi befinner oss i just nu, är det alldeles för tidigt att säga hur det framtida resandet ska se ut. Jag är jätteorolig att man genom det här beslutet stryper utvecklingen för att fler delar rund Stockholm ska växa, säger hon och fortsätter:

– Vi ser också att utflyttningen från Stockholm har ju ökat under den här pandemin, så att det är ju många delar i landet som växer.

Så du menar att det är fel att fatta ett sådant här beslut under pandemin när flygtrafiken inte går som vanligt?

– Ja, då skulle vi behöva lägga ner alla våra tåg också. Jag menar all kollektivtrafik är ju extremt minimerad. Det är oroväckande att man tar ett sånt här beslut utan att säkerställa att det finns kapacitet på Arlanda.

LÄS MER: Regeringen vill lägga ned Bromma flygplats

LÄS MER: Så påverkas Halmstads flygplats av Brommabesked

Förutom Region Halland är det Blekinge, Skåne, Västernorrland, Gotland, Kalmar och Västerbotten som står bakom skrivelsen. Vilket innebär att politiker från Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet har skrivit på.

– Att det bland annat är socialdemokratiska företrädare som skriver på det här till sina egna partikamrater i regeringen, tycker jag också visar på hur extremt viktig den här frågan är för regionerna. Att vi har ett fungerande flyg och en väg in till Stockholm, säger Waltersson.

Mikaela Waltersson säger att man genom skrivningen tydligt vill påpeka för regeringen hur viktigt flyget är för utvecklingen av regionerna, men också för ett sammanhållande Sverige.

– Vår förhoppning är att man ska säkerställa att det finns möjlighet för våra flygplatser att fortsätta flyga till Stockholm, med samma kapacitet – innan man lägger ner förbindelsen till Bromma, säger hon.

LÄS MER: Riksdagen vill bromsa regeringens Brommaplan

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här