Region Halland försvarar sin långsamma vaccinationstakt

Att Region Halland fram till i i fredags bara hade använt 372 av 6 000 tillgängliga vaccindoser väcker reaktioner. Men de ansvariga försvarar beslutet om att mjukstarta covidvaccinationen.
– Vi följer den plan som vi lagt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

ANNONS
|

Det var en kartläggning av tidningen Aftonbladet som avslöjade att Halland haft den i särklass långsammaste vaccinationsstarten i Sverige. När exempelvis Östergötland och Sörmland redan hunnit vaccinera 4 000 invånare hade bara 372 hallänningar fått sin första dos.

Läs mer: Halland vaccinerar minst i landet – men ska nu gasa på

På torsdagen meddelade också både Göteborg och Malmö att de innan veckans slut kommer att ha vaccinerat färdigt på alla sina särskilda boenden.

Är det inte anmärkningsvärt att Halland ligger så långt efter?

– Det kan man tycka, men vaccinationen är ett tiotusenmeterslopp och vi har bara sprungit första varvet. Invånarna i Halland kan känna sig helt trygga med att vi inte kommer att släpa efter den nationella takten och nu kommer att använda upp det som vi har i lager, säger Martin Engström.

ANNONS
Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström försvarar Region Hallands långsamma inledning av vaccinationen, men Åke Persson, distriktsordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna i Halland, är kritisk.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström försvarar Region Hallands långsamma inledning av vaccinationen, men Åke Persson, distriktsordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna i Halland, är kritisk. Bild: Jari Välitalo och Johan Nilsson/TT

Vaccinet kom tidigare än väntat

Som förklaring till den långsamma starten beskriver han hur Region Halland och de halländska kommunerna sedan länge lagt upp en plan, som utgått från att vaccinet skulle bli tillgängligt under andra eller tredje veckan i januari. Tiden fram till dess skulle man bland annat använda till att utbilda alla inblandade i regionen och kommunerna.

– Det var det beskedet vi fick så sent som i december och vi planerade för att starta vaccinationerna den 11 januari. När vi så fick tillgång till vaccinet tidigare så valde vi att använda det i liten skala för att få erfarenhet av det och kunna skruva på rutinerna.

Martin Engström påpekar att den långsamma inledningen inte kommer att påverka tidpunkten för när den breda massan kommer att få sitt vaccin i Halland.

Men under de här första veckorna skulle ju många äldre och sköra ha kunnat vaccineras, så som man gjort i andra regioner.

– Ja, några av dem hade kunnat vaccineras, men vi känner oss trygga med att vaccinationstakten löper på som tänkt. Den här veckan räknar vi med att vaccinera 3 000 personer och vi kommer framöver att göra av med allt vaccin vi får, säger Martin Engström.

ANNONS

Pensionärsorganisation kritisk

Men Åke Persson, distriktsordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna i Halland, är kritisk till den tröga starten.

– Jag tycker inte det här har skötts väl. För oss som är äldre kan vaccinet handla om att rädda liv och varje person som inte hunnit vaccineras och avlider är en katastrof. Region Halland borde ha kunnat förbereda sig bättre, säger han.

När regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) får frågor om upplägget poängterar hon att genomförandet av vaccinationen inte är en politisk fråga.

– Jag kan bara konstatera att Halland inte varit först på bollen, men jag har förståelse för att organisationen har det tufft. Vi har samtidigt en stor smittspridning och jag tänker att vi har jobbat i den takt som vi har klarat.

Tydliga besked från Tegnell

Vid en nationell presskonferens på onsdagen diskuterades bland annat vaccinationstakten och det faktum att regionerna haft olika tempo. Statsepidemiolog Anders Tegnell gav då tydliga besked:

– Nu är det definitivt dags att börja använda vaccinet så fort som möjligt.

Samtidigt konstaterade han att Folkhälsomyndigheten bara är rådgivande och att regionerna har en stor självständighet:

– De har mandat att bedriva vaccinationen på det sätt som de anser är bäst.

ANNONS