Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Region Halland flyttar fram vaccinationsplanen Bild: Johan Nilsson/TT
Region Halland flyttar fram vaccinationsplanen Bild: Johan Nilsson/TT

Region Halland flyttar fram tidsplanen för vaccinering

Färre leveranser av vaccin tvingar Region Halland att skjuta fram tidsplanen för Fas 2. Vaccinering av gruppen 70+ senareläggs.

Regionens tidsplan för vaccinering skjuts fram efter besked om minskat antal leveranser i närtid. Detta innebär att personer mellan 70-79 år troligtvis kommer få vänta till efter påsk för bokning av tid, skriver Region Halland i ett pressmeddelande.

– Tanken var att börja 80+ förra veckan och fortsätta med dem en bit in på denna för att sedan börja med gruppen 70-79 år. Vad vi vet nu är att det kommer så lite doser i närtid att vi inte kommer kunna släppa på vaccineringen lika mycket som det tidigare var sagt, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör Region Halland.

Vad beror det på?

– De stora volymerna kommer ganska sent, och det är minskade leveranser av det vaccin vi ger till äldre. Det har sedan tidigare också förskjutits eftersom fick rikta om vaccin som inte fick gå till personer över 65 år.

Så många har vaccinerats hittills

Sverige har ett övergripande mål att alla som vill över 18 år ska vara vaccinerade till halvårsskiftet. Att tidsplanen skjuts fram menar Wiechel Steier inte behöver betyda att målet inte nås.

– Med tanke på att det ska komma såpass mycket vaccin framåt våren och sommaren kommer det fortfarande vara möjligt att nå målet. Men det är för att vi vet att FHM jobbar med att vi ska få ännu mer vaccin och ännu tidigare.

Regionen börjar bli klar med Fas 1 och har påbörjat vaccineringen av personer över 80 år i fas 2. Idag har 79 procent av de särskilda boendena i Halland slutfört sin vaccineringsprocess. I hemtjänsten och hemsjukvården har 75 procent vaccinerats, och 35 procent av dem har fått båda doserna – i hela riket är det 39 procent i hemtjänsten eller hemsjukvården som fått första dosen, och 19 procent har fått andra.

I Fas 2 har 15 000 av 20 000 personer över 80 år fått, eller bokat in, sin första dos i Halland.

– Vi kämpar på och jobbar på att använda det tider vi har i den prioriteringsordningen som finns. Men det handlar om att vi inte kan lägga ut fler tider än vi får vaccin till helt enkelt, Johanna Wiechel Steier.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här