Region Halland anlitar vakter vid vaccinering

Regionen befarar att vaccineringen i Halland kan spåra ur. Därför kommer minst en ordningsvakt hålla koll när den stora massan ska vaccineras.

ANNONS
|

Fyra större lokaler ska användas utöver vårdcentralerna när hallänningar i fas fyra ska vaccineras under våren. Det handlar om tusentals besökare varje vecka.

Vaccineringen kräver en stor och uppstyrd organisation. Men Region Halland ser ändå vissa risker när folk strömmar till de externa vaccinationslokalerna Tingbergshallen i Kungsbacka, Arena Varberg, gamla stadsbiblioteket i Falkenberg samt Halmstad Arena.

”Det var slagsmål i väntrummen”

Därför har regionen beslutat sig för att ha ordningsvakter på plats, vilket P4 Halland var först att rapportera om.

– Vi har sagt att vi behöver ha någon form av bevakning på plats. I samband med svininfluensan var det ganska stökigt vid vissa vårdcentraler. Det var drop-in och folk kom i mängder, säger Georg Schwarz, säkerhetsstrateg på Region Halland.

ANNONS

– Vi har fått exempel till oss att det var slagsmål i väntrummen för att folk inte kunde stå i kö.

En titt i arkiven skvallrar om en viss oro i november 2009 i samband med vaccineringen mot svininfluensa. ”Det har kommit väldigt mycket folk och man blir inte glad när man får vända i dörren för att vaccinet är slut”, sa Marie Carnling, som var verksamhetschef på Åsa vårdcentral då.

Även dåvarande smittskyddsläkaren Mats Erntell berättade om stämningen på vårdcentralerna i Halland. ”Det är tufft för dem som håller i kön att säga ”du men inte du” till de som väntar”, sa han då.

Då var det personal och ibland väktare som fick uppgiften att styra upp tumultet. Nu väljer Region Halland att kontraktera ordningsvakter, minst en vid varje större lokal.

– Det som är fördelen är att de har befogenheten att avvisa och omhänderta folk om det blir stök. Det kommer säkert uppstå köer och en del kommer vara stressade över att ta en spruta. Då kan det bli konflikter, säger Georg Schwarz.

Väntar på klartecken från polisen

Regionen har gjort en säkerhetsbedömning i samråd med Polismyndigheten. Ordningsvakter är underställda poliser och regionen måste ha tillstånd av Polismyndigheten för att använda sig av ordningsvakterna. Något som inte är beviljat ännu. Men polisen kommer högst troligt inte att stoppa bevakningen.

ANNONS

Georg Schwarz hoppas att folk kommer att respektera kösystemet.

– Om folk bokar sina tider och kommer i tid ska vi kunna ha ett bra flöde genom lokalerna. Då kan man känna sig trygg att vaccinera sig, säger han.

Fas fyra beräknas inledas i början av april beroende på vaccintillgången.

LÄS MER:Inga repressalier mot chefer som fått vaccin

LÄS MER:Muterat virus sprider sig i Halland

LÄS MER:Halland har vaccinerat i kapp

ANNONS