Aslak Iversen är verksamhetschef för den vuxenpsykiatriska öppenvården i Region Halland.
Aslak Iversen är verksamhetschef för den vuxenpsykiatriska öppenvården i Region Halland. Bild: Privat

Psykologen om höstdepression

Många blir trötta och lite extra hängiga under hösten. Men för en del betyder höst depression. Aslak Iversen, verksamhetschef för Psykiatrin i Halland, förklarar årstidsbunden depression.

ANNONS

Mörkt när man går till jobbet, mörkt när man kommer. När dagarna blir kortare och kortare är det vanligt att bli lite extra trött. För de flesta är det ingen fara, livet får lov att sakta ner och gå på lågvarv en period. Men för en del stannar det inte vid normal novembertrötthet utan övergår i en depression.

– Det är väldigt svårt att skilja årstidsbunden depression från vanlig depression, och därför också att få en exakt uppskattning om hur vanligt det är, säger Aslak Iversen.

För att det ska räknas som depression ska ens mående påverka förmågan att hantera sin vardag under minst två veckor. Saker som man tidigare upplevt som lustfyllt och kul, eller i alla fall klarat av utan större problem, känns plötsligt omöjliga att genomföra. Träffa vänner, träna, läsa, spela fotboll, jobba – allt känns motigt.

ANNONS

– Sedan kan man säga att det verkar som att vid höstdepression är det vanligt med sötsug, viktuppgång och att man känner sig blytung i kroppen jämfört med så kallad vanlig depression då man sover sämre och ofta har minskad aptit, säger Aslak Iversen.

Enligt Aslak Iversen har personer som drabbas av höstdepression ofta en bredare sjukdomsbild. Man lider kanske av depression under andra delar av året också, men upplever att det försämras under hösten. Eller så lider man av bipolär sjukdom och märker variationer över året. Men man kan även gå från helt frisk till deprimerad ett par månader om året. En teori är att kroppen reagerar på mörkret.

– Ljuset är ju en faktor. Fler personer som lever längre ifrån ekvatorn lider av årstidsbunden depression jämfört med de som lever närmre. Det kan också delvis vara ärftligt, säger han.

Trotsa känslan

För den som misstänker att den är drabbad av depression, oavsett om den är årstidsbunden eller, rekommenderar Aslak Iversen att söka hjälp hos en vårdcentral.

– Det är också viktigt att försöka trotsa den där känslan som säger åt en att stanna inne, inte träffa folk, inte göra någonting. Det är bra att försöka göra det man brukar i alla fall. Motion är också väldigt bra. Att hålla sig fysiskt aktiv har en positiv effekt, säger han.

ANNONS

Även våren kan innebära depressioner för en del.

– De brukar mer likna vanliga depressioner, med aptitminskning, sömnbesvär och ångest. Ibland kan det hänga ihop med bipolär sjukdom, säger Aslak Iversen.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Aslak Iversens tips:

Har du återkommande självmordstankar är det viktigt att söka hjälp.

Försök att göra det som skänkt dig glädje tidigare även om det känns svårt.

Motion har en positiv effekt.

Sök vård hos vårdcentral om du misstänker att du lider av depression.

ANNONS