Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Prisbelönta varmbadhuset är en fröjd för både öga och kropp

Granitpelare, valv och blyinfattade fönster. Bassängen i Varbergs anrika varmbadhus badar i forna tiders glans. Men allt är faktiskt sprillans nytt och prisades nyligen för god byggnadsvård. Vem som helst är välkommen att ta sig ett dopp i den 32-gradiga bassängen.

Det azurblå vattnet glittrar i solstrimman som oblygt tar sig in genom fönstret. Färgen och vattentemperaturen för tankarna till betydligt varmare breddgrader – men det här är minsann en vanlig höstdag i Halland.

– Jag älskar att börja dagen i bassängen. Det varma vattnet famnar en och det är fantastiskt att ligga på rygg och titta upp i det dekorerade taket, säger Birgitta Mattila, som går på träningspass i bassängen tre gånger i veckan.

Hon är sjuksköterska till yrket (om än pensionär) och upptäckte varmbadhuset redan för 20 år sedan, när hon flyttade till Varberg för kärlekens skull.

– Badet var fint redan då, med sin arkitektur från 1920-talet. Men det är förstås en helt annan sak att bada här i dag när allt är restaurerat. Färger och material är så fina – och det är behagligt med värmen i golvet när man kliver upp ur bassängen, säger hon.

Under hela sommaren arbetade hon med att vaccinera allmänheten mot corona och nu är det dags igen, när barn och tonåringar ska få sina sprutor och flera äldre väntar på sin tredje dos.

Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

– Jag har lärt mig att det gäller att leva i nuet, för man vet inte om man har hälsan i morgon. Vattenträning passar mig perfekt och gör så gott för hela kroppen, säger hon och glider ut i bassängen för att delta i morgonens träningspass.

Renoverat för 19 miljoner

I kustlänet Halland har badandet en lång tradition, både i havet och i uppvärmda bassänger. Varberg är utan tvekan länets nummer ett när det gäller att bevara och använda de pampiga badanläggningarna från förr.

Kallbadhuset från 1903 med sina tinnar och kupoler är ett landmärke där det ligger nedanför fästningen. Men även varmbadhuset med sina många fönster och sitt höga torn är en uppseendeväckande byggnad. För säkerhets skull är ordet ”BAD” tydligt utskrivet på fasaden så att ingen ska missa vad som pågår innanför väggarna.

Att renovera bassängen och omklädningsrum gick loss på nästan 19 miljoner kronor. Arbetet tog ett år och återinvigningen hölls i april 2019.

– Från början var det tänkt att jobbet skulle ta fyra månader, men det är som det är när man börjar rota i gamla hus. Betongen visade sig vara porös, så vi fick bila bort mycket och gjuta om hela bassängen, berättar projektledaren Magnus Aronsson på Varbergs Fastighets AB, som äger byggnaden.

Diplom för restaureringen

Under arbetets gång tittade man på gamla bilder och försökte efterlikna originalet så mycket man kunde. Även omklädningsrummens handfat, duschar och toalettstolar har fått en air av 1920-tal. En detalj har man dock valt att inte återställa. De gamla ledningarna som tog in saltvatten från havet till bassängen hade gjort sitt.

– Nu är det sötvatten som gäller istället. Men den tekniska lösningen gör faktiskt att det skulle gå att tillsätta salt i vattnet om man skulle vilja, säger Magnus Aronsson, som är stolt över att fastighetsbolaget nyligen fick ta emot Hallands museiförenings diplom för god byggnadsvård för arbetet med badavdelningen.

Bild: Anders Andersson
Bild: Anders Andersson

En gång i tiden svarade baderskor för tvagning och tånggnidning på varmbadhuset. Nu tillhör det en svunnen tid. Istället är det friskvårdskedjan Actic som driver verksamheten i lokalerna. I salarna finns gym och gruppträningsytor, men i bassängen, som ligger en trappa ner, är stämningen ändå märkligt rofylld.

– Det är något med arkitekturen och pelarna som skapar lugn, säger Sandra Linnrell, som är platschef för Actic Friskvågen.

Vackraste bassängen

Kedjan har nischat sig och finns på många simhallar runt om i landet. Sandra tvekar inte ett ögonblick när hon säger att bassängen i varmbadhuset är Actics vackraste.

– Den här bassängen är unik. Det var tufft under renoveringen, men den var verkligen nödvändig. Vi försökte köra vatteninspirerade pass på land istället och kunderna var tålmodiga. Nu, när allt är klart och man ser hur fint det blev, är vi så nöjda. Att fastighetsägaren fick byggnadsvårdspriset för sin insats är förstås extra roligt.

Många av Actic Friskvågens kunder – inte minst seniorer – kommer till anläggningen främst för bassängträningen. Det finns flera olika pass att välja på i vattnet, som styrketräning, kondition, tabata och dansklasser.

– Under pandemin började vi också med simskola i bassängen för barn från fyra år och uppåt. Det har blivit så populärt att vi kommer att fortsätta med det, berättar Sandra.

Bassängen är inte bara till för medlemmar. Den är också öppen för allmänheten vissa tider, uppdelade på vuxna och familjer.

– Det känns bra. En så här speciell bassäng vill man ju att så många som möjligt ska få chansen att uppleva, säger Sandra Linnrell.

Därmed anknyter hon faktiskt till en mening i juryns motivering när bassängen prisades för god byggnadsvård tidigare i höst:

”Badavdelningen har i stort sett återfått ursprungligt utseende. Anläggningen finns dessutom tillgänglig, så att både boende och besökande i Varberg kan få en flukt av hur kurorten Varberg kunde te sig under 1920-30-talet”, skriver museiföreningen i sin motivering.

Diplomet för god byggnadsvård

• Sedan 1984 har Hallands Museiförening uppmärksammat goda exempel på byggnadsvård, där hus har räddats och vårdats. Även opinionsbildare och hantverkare som gjort stora insatser har lyfts fram.

• Den 29 september i år prisades Varbergs Fastighets AB för restaureringen av badavdelningen på varmbadhuset på Strandgatan 5 i Varberg. Detta för att renoveringen genomförts med stort engagemang och hög medvetenhet för byggnadens kulturhistoriska värden.

• Även två privathus prisades, ett i Halmstad och ett i Onsala.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!