Prästgården blev kärlek vid första ögonkastet

I Falkenbergs inland, vid Björsjöns norra ände, ligger en före detta prästgård med anor från 1700-talet. Sedan förra sommaren är huset fyllt av projekt och framtidsdrömmar.

ANNONS
|

Helena Blomljus-Brorsson och Anders Brorsson var trångbodda i sin lägenhet i Frillesås, och letade nytt boende. När Egnareds gamla prästgård, mellan Fagered och Källsjö, blev till salu 2019 åkte de dit. Det blev kärlek vid första ögonkastet. En månad efter visningen och en tuff budgivning flyttade de in. Delar av de förra ägarnas möblemang finns fortfarande kvar i huset som är på 220 kvadratmeter och innehåller åtta rum. De tidigare ägarna hade bott på fastigheten i 30 år.

De renoveringar som gjorts under deras tid i huset var gjorda med varsam hand. Sedan Helena Blomljus-Brorsson och Anders Brorsson flyttade in har endast mindre förändringar gjorts. Det stora ljusa sovrummet har fått ny färg på väggarna och på bottenvåningen har det gemensamma badrummet och tvättstugan försetts med kakel och nya detaljer.

ANNONS

– De möbler vi köpt sedan vi flyttade hit har vi köpt på auktioner, säger Helena.

Dåtid och nutid smälter in i varandra

Det är lågt till tak i hela huset, kakelugnen i vardagsrummet sprider värme, kristallkronor i olika former ger ett behagligt sken och på väggarna hänger Helenas tavlor, och några skulpturer med hennes signum finns på olika platser. Här smälter dåtid och nutid in i varandra och känslan av att den gamla prästgården ännu en gång hamnat i rätta händer går inte att ta miste på.

De möbler vi köpt sedan vi flyttade hit har vi köpt på auktioner

Det är ett samspelt par som flyttat in och även deras livsöde har en historia som vävs ihop med nutid på ett fascinerande sätt. Anders Brorsson är en före detta lantbrukare som drev sina förfäders gård i Frillesås. Han och dåvarande hustrun drev även ett bed and breakfast på gården och har tre gemensamma barn. Anders och hustrun gick skilda vägar och inget av barnen ville ta över gården.

Helena Blomljus
Helena Blomljus Bild: Håkan Johansson

– De är intresserade av bilar, allihop, säger Anders utan att se det minsta besviken ut över att gården är såld. Bilar är även ett intresse hos honom och något som förenar honom och sönerna.

Något annat än vänskap fanns inte i bilden

Även Helena bodde i Frillesås med sin familj med fyra barn. Även hon skilde sig och flyttade in i en lägenhet i Frillesås. Under tiden som Helena och Anders var gifta med sina exmakar umgicks de i familjerna och kände väl till varandra, utan att tanken på att något annat än vänskap fanns med i bilden.

ANNONS

När Helena svarade sa jag att jag hade något viktigt att berätta

Anders bestämde sig för några år sedan att göra en pilgrimsvandring. Just innan han skulle ge sig iväg korsades han och Helenas vägar på nytt när Helena hörde av sig för att hon behövde snickarhjälp. Hon sökte upp Anders som tidigare hjälpt familjen med olika hantverkssysslor. De pratade länge och skildes åt när Anders gav sig iväg på sin långa vandring. Han gick 89 mil vilket tog honom 28 dagar. Varje dag, i början av vandringen, hade han och Helena kontakt. Sedan följde en fas för Anders när han gick in i sig själv och sina egna tankar. När man närmade sig målet för vandringen ringde han till Helena. Hon var på skogspromenad när samtalet kom.

– När Helena svarade sa jag att jag hade något viktigt att berätta och jag bad henne sätta sig ner.

”Jag är kär i dig”

Det Anders ville förmedla var vad Helena hade kommit att betyda för honom. Det hade blivit allt tydligare under hans långa, ensamma vandring.

– Jag sa ”jag är kär i dig”.

Anders berättar och tittar på Helena som han varit gift med sedan 13 april 2019. Helena nickar instämmande och minns känslan när hon hörde vad Anders hade på hjärtat.

ANNONS

– Jag blev rädd, jag visste inte om jag var redo.

Men det var Helena. Sedan hon mötte Anders på flygplatsen efter hans vandring har det inte funnits några tvivel. De gifte sig på Thorskogs slott utanför Göteborg och Anders flyttade in hos Helena i lägenheten.

– Vi förstod snart att vi skulle behöva något större. Vi letade och letade. Varje gång vi hittade något som vi ville ha sprang budgivningarna i väg, minns Helena.

Släpper man taget blir det fantastiskt

Och kanske var det en mening även med det. Efter mycket letande hamnade de i Egnared, på en plats där ingen av dem varit tidigare och som de absolut inte hade planer på att köpa. De tänkte bara göra en utflykt och titta på en fin trädgård.

– Släpper man taget blir det fantastiskt, säger Anders som om det vore den mest naturliga sak i världen.

Och för de nya ägarna på Egnared verkar det stämma. De har massor med planer för huset och den stora, välskötta trädgården. De många rummen kommer väl till pass när barn, barnbarn vänner och bekanta kommer på besök.

Helena Blomljus
Helena Blomljus Bild: Håkan Johansson

– När de väl kommit hit vill de inte åka härifrån. Jag tror att de känner lugnet här, säger Helena.

ANNONS

Vill bygga matverkstad

De har funnit sig väl till rätta i trakten och Anders som är snickare jobbar i sin kusins snickarfirma. Helena som bland annat är konstnär har många tankar om vad hon vill göra på gården. Till exempel har hon redan satt igång med tillverkning av kombucha. De har sökt bygglov för att få bygga ut förrådsdelen. Där ska det bli en matverkstad.

– Jag tycker så mycket om barn och hoppas att vi ska kunna ta hit grupper med barn, och även vuxna som ska få lära sig att laga mat av det som vi ska odla i trädgården, säger Helena.

Jag ville ge en känsla av lyx och flärd till människor i 90-årsåldern, de som byggt vårt samhälle.

Som om inte det skulle räcka är Helena konstnär. Hennes verk har visats på gallerier runt om i Europa och även i New York. Helenas tanke är att inte bara visa tavlor. Hon vill ge något för alla sinnen. Därför jobbar hon med ljud, ljus och färg för att ge en helhetsupplevelse. Det kan man se på bland annat två äldre­boenden i Halland, där Helena har fått göra den konstnärliga utsmyckningen.

– Jag ville ge en känsla av lyx och flärd till människor i 90-årsåldern, de som byggt vårt samhälle.

I dag möts de boende och besökare på Åsa äldreboende av 140 svensktillverkade kristallkronor, lugn musik, en önskebrunn och färger och former som skänker stillhet.

ANNONS
Helena Blomljus
Helena Blomljus Bild: Håkan Johansson

Helena har även haft utställningar i Falkenberg och under en period hyrde hon Skreabaren och inredde ”My ­heaven” med indiska tyger och musik som gjorde besökarna avkopplade.

Liksom så mycket annat som händer i Helenas och Anders liv så finns det en nästan förutbestämd mening bakom Helenas konstnärskap. Visserligen är hennes mamma också konstnär, men Helena valde en bana i livet som gick ut på att skapa välmående hos andra via massage, kinesiologi och coaching.

– Det var lite av varje, konstaterar hon.

Drabbades av malignt melanom

År 2007 fick Helena diagnosen malignt melanom. Under sjukdomstiden reste hon till Sri Lanka eftersom hon kände att hon ville lägga sin kraft på sin konst. När hon blivit friskförklarad fortsatte hon att utveckla sin konst, som är en blandning av olika material och gärna med återanvända saker. Hon har bland annat ställt ut i New York.

– Jag har alltid följt min mammas ord: Gör det du är rädd för, så får du kraft. Låter du bli tas krafterna ifrån dig.

När det blir dags att lämna Egnared är det lätt att dröja sig kvar i värmen. Regnet bjuder på tunga droppar och vinden sliter hårt i paraplyerna när värdparet följer oss till uppfarten.

– Det är så lugnt och tyst här, konstaterar Anders innan han och Helena kliver in i sitt ombonade hem.

ANNONS

Egnareds före detta prästgård

Egnareds före detta prästgård ligger i Källsjö socken, mellan kyrkorna i Fagered och Källsjö.

Fastigheten var komministerbostad i dåvarande Fagereds pastorat som bestod av socknarna Fagered, Källsjö och Ullared mellan 1722 och 1968.

De förra ägarna, Elisabet och Lennart Nordbeck, köpte fastigheten 1988. De dokumenterade fastighetens historia i skriften ”Egnareds prästgård, från komministerboställe till privatbostad 1722-2018”.

ANNONS