Den halländska polisen blev uppsagd förra året då han bland annat ska ha fört över pengar till en kriminellt belastad person.
Den halländska polisen blev uppsagd förra året då han bland annat ska ha fört över pengar till en kriminellt belastad person. Bild: Bilder TT

Polisman förde över pengar till kriminell

En halländsk polis misstänks ha köpt narkotikaklassade preparat av en dömd läkare. Dessutom ska han ha fört över nästan en halv miljon kronor till en kriminell person. Polismannen blev uppsagd i april förra året. Men nu har han stämt Polismyndigheten, han menar att uppsägningen var felaktig.

ANNONS
|

På måndag ska fallet avgöras i Varbergs tingsrätt. En polisman i Halland anser att han blivit uppsagd utan saklig grund och vill ogiltigförklara uppsägningen som skedde 1 april 2020.

Han vill också att myndigheten ska betala 120 000 kronor i skadestånd och stå för hans rättegångskostnader.

Tidningen har tagit del av polisens utredningsmaterial i fallet. Där framkommer bakgrunden till uppsägningen.

Ska ha köpt preparat för 60 000 kronor

Polismannen dök upp i en utredning 2018 kring en läkare som mot ersättning skrev ut narkotikaklassade preparat i stora mängder. Läkaren dömdes till fängelse i tre år och åtta månader.

Polismannen ska ha betalat totalt 60 000 kronor för närmare 700 tabletter. Men under tre olika förhör i utredningen ska han inte ha nämnt att han själv arbetade som polis en enda gång. Han menade att pengaöverföringen gjorts av en person som lånat hans mobil. Men han ville inte avslöja personens namn för utredarna.

ANNONS

Att han arbetade som polis upptäcktes senare av en tillfällighet. I samband med en internutbildning såg två av utredarna att polisen var en av kursdeltagarna. Han uppmanades att lägga korten på bordet men ska ha vägrat.

Polismyndigheten gjorde då, i januari 2019, en säkerhetsutredning. Då beslutades det att polismannen kunde kvarstå i säkerhetsklassad anställning men inte i yttre tjänst. Han informerades också om vikten att inte ha samröre med kriminella element.

85 överföringar till en kriminell person

Men från mars till oktober 2019 ska mannen genomfört totalt 85 överföringar till en kriminell person. Överföringarna ska ha varit mellan 500 och 20 000 kronor, totalt närmare 470 000 kronor.

Det visade sig att den kriminella personen i sin tur fört över hälften av beloppet till en annan person med kriminellt förflutet som enligt polisens spaningsuppgifter säljer narkotikaklassade läkemedel.

Polismannen har vid en ny internutredning sagt att han lånat ut 350 000 kronor till personen och skänkt 100 000 kronor. Anledningen? Han ville hjälpa en ”bra kille” som det gått snett för att komma på fötter och starta ett företag.

Det märkliga är att polismannen under den här perioden själv tagit blancolån på 925 000 kronor med höga räntor på mellan fyra och 29 procent. ”NN:s förklaringar var otillfredsställande i bemärkelsen att de inte bar sannolikhetens prägel”, skriver polisens jurister.

ANNONS

Den 27 mars förra året tog den regionala säkerhetsavdelningen beslutet att polismannen inte kunde vara kvar i en säkerhetsklassad anställning. Han ansågs inte uppfylla kraven på pålitlighet och lojalitet. Han ska också genom agerandet uppvisat en sårbarhet att utsättas för påtryckningar.

Åtalas för otillåtna slagningar

Utöver det här står polismannen också åtalad för dataintrång då han ska ha gjort otillåtna slagningar i polisens system om den kriminella personen och dennes föräldrar. Han misstänks ha kollat om personerna förekommit i spaningsregistret, vapenregistret, misstankeregistret och brottsregistret.

Polisen själv hävdar att han lider av narkotika- och spelberoende men menar att han blivit uppsagd utan att saklig grund. Då han ansökt om stämning består mannens anställning formellt i avvaktan på en dom i tvistemålet.

Hans advokat, Mia Eriksson, avböjer att utveckla polismannens stämning. ”De flesta av dina frågor kommer att besvaras från NN:s sida i hans nästa yttrande till tingsrätten då vi svarar på Polismyndighetens grunder för uppsägningen. Då vi inte vill förekomma det yttrandet väljer vi att inte besvara frågorna i nuläget”, svarar hon i mejl.

ANNONS