Peter Börjesson och Lina Berntsson visar Varbergs dolda pärlor

Rikets nollpunkt, Sveriges tredje största torg, Rantzauklippan, gröna strövområden och två fina nakenbad med gamla anor. Hitta till en plats du kanske inte visste fanns – eller bli påmind om en du glömt bort. Sommarhalland lät två riktiga Varbergskännare guida till några kända (och mindre kända) delar av stan.

ANNONS
|

Kulturhistorikern och stadsguiden Peter Börjesson möter oss utanför Arena Varberg tillsammans med Lina Berntsson från näringslivs- och destinationskontoret.

Det är gråmulen dag i juli. Högsommarvärmen känns avlägsen. I luften ligger samtidigt en sorts förhoppning om att det fina vädret snart kommer tillbaka – så som det alltid känns i Halland i juli när stränderna är tomma och solen lyser med sin frånvaro. Provtagningsbussen som står parkerad vid arenans huvudingång och skyltarna om covid-19 skvallrar om att vi är mitt inne i en sommar som inte är någon annan lik.

– Mycket har blivit annorlunda i år på grund av coronan. Vi har fått tänka om i vårt sätt att jobba med turismen, berättar Lina Berntsson.

ANNONS

En del i det nya tankesättet är att försöka undvika att alltför många turister hamnar på samma ställe. När HP ber Lina och Peter om en guidning bestämmer de sig därför för att visa några ställen dit Varbergsbesökarna inte alltid hittar. Egentligen handlar det inte bara om coronan – det handlar precis lika mycket om att staden är fylld av små pärlor som gemene man kanske inte känner till. Platser som alltid är värda ett besök, oavsett om en pandemi råder eller inte.

Rektor bakom vacker park

Vid arenan ligger till exempel Nöjesparken som invigdes på 1930-talet. Från början var den en klassisk folkpark. Alldeles i närheten hittar man det vackra strövområdet Påskbergsskogen.

– Det tar kanske tio minuter att ta sig hit från stan och det är väldigt avkopplade att bara gå runt här, berättar Lina när vi traskar från parken in i skogen.

Påskbergsskogen är ett planterat område, tidigare låg ett militärt övningsfält här. Omkring år 1870 tog en man vid namn Herman Rodhe initiativ till att göra något mer av platsen. Snart når vi den punkt i skogen där en minnessten över den framsynte Herman står rest. Omkring 2000 personer sägs ha varit närvarande år 1905 den dag stenen restes – tre år efter att Herman själv avlidit.

ANNONS

– Han var rektor för Läroverket i Varberg på 1800-talet och måste ha varit en fantastisk man som ville göra detta område fint för staden, säger Peter.

Peter Börjesson och Lina Berntsson i Påskbergsskogen.
Peter Börjesson och Lina Berntsson i Påskbergsskogen. Bild: Annika Karlbom

Byggs mycket i Varberg

Vår vandring för oss vidare upp mot Kanonberget. Härifrån har man en vacker vy ut över stadens många låga hus, de mer nytillkomna höga byggnaderna, över fästningen och över havet. Att utsiktsplatsen fått namnet Kanonberget beror kort och gott på att det står en kanon placerad här. Den är hämtad från fästningen och tros vara gjuten år 1772.

– Utsikten härifrån har förändrats mycket de senaste åren eftersom det byggs mycket i Varberg. Men någon sa att en stad med många lyftkranar i är en välmående stad som växer. Det är så man får tänka, säger Peter.

Från Påskberget tar vi oss ner mot havet och Strandpromenaden. Här finns något tämligen unikt, nämligen två centralt belägna nakenbad. Ett bad är för damer och ett är för herrar. Baden instiftades redan på 1800-talet. Då användes de mest av fattiga arbetare från det närbelägna stenhuggeriet. Ofta var de så dåligt betalda att de inte hade råd att köpa sådana lyxprodukter som badkläder – och på det viset lades grunden för nakenbaden i Varberg.

– Många som turistar här går nog inte hit, men det är faktiskt två helt fantastiska bad vid klipporna. Det finns omklädningsrum och dessutom bastu på vissa tider, säger Lina.

ANNONS

Mitt emellan de två nakenbaden finns en dold sevärdhet i klippblocken: Rikets normalhöjdpunkt. Endast en liten skylt skvallrar om att platsen finns just här. Det är från denna punkt man utgår när man mäter höjder i Sverige.

Bild: Annika Karlbom

Exakt hur det går till är aningen för krångligt att gå in på – men man kan se platsen som en sorts rikets nollpunkt för höjdmeter. Vill man lära sig mer om denna något udda sevärdhet rekommenderas en sökning på nätet.

– I dag används inte punkten längre, det är satelliter och sådant som sköter det. Men att den finns här är det inte många som vet, säger Peter.

En stad med spännande historia

Vill man få sig en vacker titt ut över havet, och dessutom lite historia på köpet, kan man enkelt promenera från nakenbaden till Rantzauklippan. Här kan man blicka ut över det gamla stenbrottet där stenindustrin i Varberg en gång blomstrade under 1800-talet, över Kattegatt och över fästningen. På klippan finns ett minnesmärke över Daniel Rantzau, den danske krigaren som dog vid danskarnas belägring av Varbergs fästning senhösten 1569 – efter att ha träffats av en kanonkula.

Från Strandpromenaden och Rantzauklippan går det att ta en genväg in till stan upp via det som lokalbefolkningen kallar för Platsarna – i dag attraktivt bostadsområde med vy ut över havet. Tidigare var hela staden Varberg belägen här, men år 1666 förstördes den i en häftig brand. Därefter återuppfördes den på sitt nuvarande läge.

ANNONS

Ner för backen Beatas lid från Platsarna når man de delar av Varberg som kanske är mer välkända för de flesta: Societetsparken, hamnen och själva innerstaden.

– Jag är väldigt glad över att vi har en skateramp nära Societetsparken också. Det är ett bra ställe för ungdomar om man vill aktivera sig när man är ledig, säger Lina.

Från Societetsparken vandrar vi vidare upp till centrum. Varbergs torg har handel onsdagar och lördagar och är till ytan Sveriges tredje största torg. Sveriges största finns i Karlskrona och näst största i Lidköping.

Årets stadskärna 2016

Kullerstensgator, vackra byggnader, små trähus och gott om butiker och restauranger gör stadskärnan trevlig att strosa runt i. 2016 blev till och med Varbergs innerstad utsedd till ”Årets stadskärna”. Peter berättar att det finns fantastiska små, och stora, historier kring många av byggnaderna i de centrala delarna. Alla hinner vi förstås inte med här – men han tar med oss till en personlig favorit: Apotekshuset.

Apotekshuset.
Apotekshuset. Bild: Annika Karlbom

Numera ligger ett kafé inrymt i en del av byggnaden, men fram till 1935 var det apotek här. Apotekshuset uppfördes efter en omfattande stadsbrand år 1767. (Kom ihåg! Den första branden ägde rum 1666 när staden fortfarande låg på Platsarna. Även 1863 brann staden, och flera andra bränder har härjat Varberg genom åren.)

ANNONS

– Pratar vi om den tid när Varberg låg på nuvarande läge är det bränderna 1767 och 1863 man brukar tala om. Vid den första brann mycket norr om Torggatan ner. Vid den andra brann det mesta söder om samma gata, berättar Peter.

För den som gillar historia kan man än i dag gå in på kafé Kassett i Apotekshuset och ta en titt på en kakelugn som finns bevarad från den tid apotekaren själv hade sin bostad här.

– Den är helt unik. Det är sådana kakelugnar man normalt hittar på slott och herresäten, det säger något om vilken framträdande roll apotekaren i staden måste ha haft. Tänk vilka möten som måste ha ägt rum här kring elden! säger Peter, med en kulturhistorikers engagemang.

Axel, Morgan och Johanna Engström framför den välbevarade kakelugnen på Kasset kaffe etc i centrala Varberg – i det gamla Apotekshuset. Familjen Engström är från Stockholm och är i Varberg i semester. ”Jättefin stad”, är det samlade intrycket.
Axel, Morgan och Johanna Engström framför den välbevarade kakelugnen på Kasset kaffe etc i centrala Varberg – i det gamla Apotekshuset. Familjen Engström är från Stockholm och är i Varberg i semester. ”Jättefin stad”, är det samlade intrycket. Bild: Annika Karlbom

”Lätt att bli hemmablind”

Från Apotekshuset går vi mot bilen för att ta oss till vår sista punkt för dagen: Randens hög väster om Ranelidsrondellen. Det är en bronsåldershög som ligger belägen bara en kort promenad från en parkeringsplats. (Och ja, det går bra att promenera eller cykla hit från stan också. I Varberg är avstånden korta.)

När man klättrat upp på högen är vyn ut över Kattegatt magisk. Och även om dagen är grå och kylslagen är det svårt att inte bli lite lokalpatriotisk. Det är ju trots allt högsommar i Halland, med allt vad det innebär.

ANNONS

– När jag guidar turister i centrum och nere vid vattnet brukar de ibland säga ”tänk att människor kan få bo så här”, berättar Peter.

Lina fyller i:

– Ibland behöver man påminna sig själv om det när man är hallänning. Det är så lätt att bli hemmablind.

Peter Börjesson

Ålder: 49 år. (Fyller 50 den 5:e augusti.)

Gör: Kulturhistoriker, guide och Varbergskännare.

Bor: I centrala Varberg.

Familj: Sambo.

Gör en ledig sommardag: ”Jag är aldrig ledig på somrarna, men i september reser jag gärna till Grekland. I år blir det kanske annorlunda.”

Läser på semestern: ”Gärna deckare, och gärna då Jan Mårtenson. Det är ganska enkel läsning, som inte är för blodig.”

Lina Berntsson

Ålder: 38 år.

Gör: Marknadskoordinator på näringslivs- och destinationskontoret i Varbergs kommun.

Bor: I Tvååker.

Familj: Sambo, tre barn och två bonusbarn.

Gör en ledig sommardag: ”Då åker jag med några tjejkompisar och badar vid damernas nakenbad och snackar om allt som hänt sen sist. Det är bästa avkopplingen.”

Läser på semestern: ”Jag är en sådan som fortfarande uppskattar tidningar och magasin. Det kan vara vad som helst, högt och lågt.”

Stadsvandringar i Halland – ett axplock

För mer information om Peter Börjessons stadsvandringar besök peterborjesson.se eller visitvarberg.se. Via den sistnämnda länken får du även tips om andra typer av vandringar.

Via hallandskonstmuseum.se kan du hitta stadsvandringar i Halmstad. Besök också destinationhalmstad.se för fler tips.

I Falkenberg anordnas stadsvandringar av Rian designmuseum. Besök deras Facebooksida för info.

Via visitlaholm.se kan du få information om vandringar i Laholm.

(Med reservation för att mycket ändras den här sommaren på kort tid och för att många vandringar har begränsat antal platser. Utbudet på vandringar i de olika städerna under augusti månad varierar också.)

ANNONS