Personalkostnaderna i vården miljoner dyrare under pandemin

Under pandemiåret 2020 behövde Region Hallands hälso- och sjukvårdspersonal jobba nästan 5 000 fler övertidstimmar än året innan. Det innebär att kostnaden för personalens övertid ökade med nästan 3 miljoner kronor samtidigt som kostnaden för inhyrd personal ökade med nästan 18 miljoner kronor.

ANNONS
|

Hög belastning på sjukvården och stor sjukfrånvaro bland personal till följd av coronapandemin har inneburit en tuff tid för för vårdpersonalen i Halland. För många anställda inom regionen har pandemiåret inneburit ovanligt många övertidstimmar.

Enligt siffror som tidningen Dagens Samhälle publicerat arbetade hälso- och sjukvårdspersonalen inom Region Halland sammanlagt 102 164 övertidstimmar under 2020, nästan 5 000 timmar fler än 2019. Något som gjorde kostnaden för övertidstimmar nästan 3 miljoner dyrare jämfört med föregående år.

Mer övertid och mer inhyrd personal

Sjuksköterskor står för den största delen av övertiden och personalen på avdelningarna som vårdar covidpatienter sticker ut berättar Cristine Karlsson som är HR-direktör inom regionen. Hon valde att svara på HPs frågor över mejl.

ANNONS

Oavsett om det är pandemi eller inte, varför behöver personalen jobba tusentals övertidstimmar?

”Övertid är ett av flera verktyg för att säkerställa bemanningen”, svarar Cristine Karlsson.

Vilka andra verktyg används för att säkerställa bemanningen?

”Under pandemin har de huvudsakliga åtgärderna varit omprioritering av vårduppdraget, omplacering av medarbetare från mindre belastade enheter och avdelningar samt fler timanställda.”

Om man jämför 2020 och 2019 har också kostnaden för inhyrd vårdpersonal ökat med nästan 18 miljoner kronor och stod 2020 för 3,1 procent av den totala personalkostnaden. Inhyrda läkare står för den största delen trots att den minskat under det senaste året, däremot ökade kostnaden för inhyrda sjuksköterskor under 2020.

”Ohållbart i längden”

Margot Kamruddin som är avdelningsordförande för Vårdförbundet Halland är kritisk till mängden övertid och menar att det är ohållbart i längden.

– Jag är inte förvånad. Vi får signaler från våra medlemmar om att de är väldigt trötta och att det har varit svårt att bemanna vissa avdelningar, speciellt inom covidvåren. Det visar att det finns ett bemanningsproblem, säger hon.

För att få bukt med övertidsproblemet behöver regionen både bli bättre på att rekrytera ny personal och behålla den befintliga menar Margot Kamruddin.

– Det är en annan generation av sjuksköterskor som kommer nu och de vill inte jobba ihjäl sig, det är bra men samtidigt måste man titta på hur vården ser ut idag. Hur man jobbar, hur man kan förändra och hur man kan göra det attraktivt, det är frågorna som vi diskuterar nu.

ANNONS

LÄS MER:Ännu inte aktuellt att aktivera krislägesavtalet i Halland

ANNONS