Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Per Johansson: ”Jag har lagt närmare två miljoner på Lego”

Beatles sista konsert, Andy Warhol i naturlig storlek och en jättemodell av Varbergs fästning – det är bara några av de spektakulära legobyggen som i helgen ställs ut i Sparbankshallen i Arena Varberg.
– Jag har lagt närmare två miljoner på Lego de senaste åren, säger utställningens initiativtagare, Per Johansson.

Utställningen, som går under namnet ”Klossar i Varberg”, har tagit ett drygt halvår att planera.

– Den kommer att bli enorm, stor som två handbollsplaner. I går packade vi Lego i åtta och en halv timme, säger Per Johansson, som för några år sedan sålde familjeföretaget C-R Johanssons åkeri och blev pensionär.

Sedan dess har mycket av hans liv handlar om Lego. Kärleken till de färgglada klossarna har han burit med sig sedan barndomen, och med pengar på fickan gick han all in på sitt stora intresse.

– Det är kreativt, man kan skapa så mycket. Och så är det ett roligt tidsfördriv. Jag klarar att bygga allt, men det tar tid. Proffsen är betydligt flinkare i fingrarna.

Flera av dessa proffs, tidigare vinnare av Lego Masters i TV4, har under de senaste månaderna jobbat heltid med att skapa flera av de legobyggen som ställs ut i helgen. Det rör sig bland annat om en tre gånger fem meter stor modell av Varbergs fästning, en fullskalig modell av The Beatles sista spelning, Andy Warhol i naturlig storlek och en minigolfbana.

Legohobbyn kostar miljoner

Legobyggarnas löner har Per Johansson själv stått för. En ansenlig utgift, men en droppe i havet när den totala legonotan summeras.

– Jag har lagt närmare två miljoner på det här de senaste åren, säger Per Johansson.

Är det väl investerade pengar?

– Det tycker jag. Vi äger också en hel del hästar, och som jag sa till min fru: ”När jag är död så är hästarna köttfärs, men Legot kommer att vara dubbelt så mycket värt.” Jag är inte den ende i legofantasten i världen.

Och det är en av landets mer namnkunniga diton som inviger helgens utställning.

– Stefan Holm, höjdhopparen, har tackat ja till att hålla i den. Han har ju också ett stort intresse och har byggt mycket själv.

När utställningen är till ända packas det mesta ner i lådor och ställs undan – men Per Johanssons förhoppning är att hans alster åter ska kunna beskådas av allmänheten i framtiden.

– Vi har haft kontakter med kommunen om att skapa ett legomuseum. Än så länge är det bara på diskussionsstadiet, men om vi kunde få till det så hade det varit fantastiskt kul.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!