Patrik Nilsson får inte bo kvar i sitt älskade hus i Gunnarsjö

Patrik Nilssons hem i halländska Gunnarsjö måste rivas. Ett hus han har bott i i hela sitt liv. Det står klart när Svenska kraftnäts planer på ny kraftledning genom Halland klarnar allt mer.
– Jag vet inte när de vill att jag ska flytta, säger Patrik Nilsson.

ANNONS
LocationHalland||

Svenska kraftnäts senaste besked innebär att intrånget i skog och mark blir betydligt mindre än vad som befarats när den gamla kraftledningen ska ersättas med en ny. Som tidigare rapporterat innebar det dock inte att faran är över för husägarna i området.

För Patrik Nilsson har kraftledningsbolagets senaste besked blivit en katastrof. Han måste lämna sitt hem. Ett hus hans pappa byggde 1963 och som hans själv bott i sedan 1969.

– Jag har bott här i hela mitt liv, i 51 år nu. Det hade jag tänkte fortsätta med också tills jag inte orkade längre, säger han.

Ett besked det inte går att förbereda sig för

Sommaren brukar vara den tid på året som Patrik Nilsson tycker allra bäst om. Då går han omkring hemma på Vibo och fixar och donar med sitt hus. Så blev det inte i år. Strax före semestern fick han beskedet att Svenska kraftnät vill lösa in hans hus och riva det.

ANNONS

– Det blev en riktig skitsemester i år. Jag hade inte motivation till någonting. Varför ska jag gå här och fixa om de bara ska riva huset sedan, säger Patrik Nilsson.

Han har känt till planerna kring den nya kraftledningen under en längre tid och visste att det var saker på gång. Så helt överraskad när beskedet kom blev han inte.

– Jag kände ju till det här, men inte fan tänkte jag att de helt plötsligt vill att jag ska ge mig av härifrån. Det blir man aldrig förberedd på så jag blev chockad, säger Patrik Nilsson.

Fler kan drabbas framöver

Jonas Nylin är kommunikatör på Svenska kraftnät. Han bekräftar att bolaget nu är inne i en ny fas av projektet och att de kommer att lösa in Patrik Nilssons hus.

– I nuläget är det ett hus i Halland som behöver lösas in. Sedan kan vi inte utesluta att ytterligare fastigheter kan bli aktuella för inlösen framöver, säger han.

När ett hus ska lösas in kontaktar Svenska kraftnät vederbörande via telefon och berättar att det har kommit fram till att bolaget måste ta över huset. Sedan görs en värdering av fastigheten av en oberoende värderingsman. Efter det får ägaren ett erbjudande. Vilket är marknadsvärdet och ett 25-procentigt påslag.

ANNONS

I Patrik Nilsson fall värderades huset till en och en halv miljon kronor. Vilket innebär att han har blivit erbjuden 1 875 000 kronor för sitt hus.

– Jag skiter fullständigt i vad jag får för mitt hus egentligen. Jag tycker att de borde ha ordnat ett annat hus till mig. Det borde stå klart ett annat hus som jag bara kan flytta mina grejer till, säger Patrik Nilsson.

Får bo kvar tills bygget startar

När Patrik måste flytta kan inte Svenska kraftnät svara på idag.

– Efter att en fastighets är förvärvad brukar vi kunna erbjuda de boende att bo kvar tills arbetet ska starta och fastighets ska rivas. Vår ambition är att genomföra ett förvärv så tidigt som möjligt, för att inte fastighetsägare ska behöva vara osäker kring sin bostadssituation, säger Jonas Nylin.

Orsakerna till att ett hus måste lösas in kan vara flera. Men framförallt handlar det om hur sträckningen av ledningen planeras. Om sträckningen kan ändras utan att större påverkan sker någon annanstans och inte kostnaderna blir för stora så görs det menar Svenska kraftnät. Det finns också flera åtgärder att ta till för att undvika att ett hus måste rivas.

– Det handlar om tekniska åtgärder som kan vidtas för att minska magnetfälten, det kan vara så kallade kompaktstolpar, fasförskjutningar av linor eller avskärmningar, säger Jonas Nylin.

ANNONS

Hoppas att allt bara är en mardröm

Svenska kraftnäts nuvarande planer innebär att den nya kraftledningen kommer att gå precis över Patrik Nilssons hus och de har då dragit slutsatsen att det inte går att rädda. Något besked om när det skulle bli aktuellt med flytt har Patrik Nilsson alltså inte fått och han vet inte heller vart han ska ta vägen då. Men att han vill stanna i Gunnarsjö det vet han.

– Jag vill bo här i området och har tittat på en del hus. Men jag hoppas fortfarande att de ska ändra sig så att jag slipper flytta, säger Patrik Nilsson.

ANNONS