Patient med covid skickades hem från sjukhuset – smittade tre i familjen

Malin Clausson och Magnus Bengtsson förlorade nyligen sin pappa Claes-Göran i sviterna av covid. Syskonen anser att pappan inte fått rätt vård samt att sjukhuset medvetet utsatte deras snart 80-åriga mamma för en stor smittrisk.
– Vi var rädda att vi skulle förlora båda våra föräldrar, säger Malin. Nu har Hallands sjukhus ändrat sina rutiner.

ANNONS
LocationVarberg||

I januari vårdades pappan för ett lårbensbrott på sjukhuset i Varberg. Han delade då rum med en coronasmittad patient och när han uppvisade symtom som hosta och feber provtogs han. Men han skickades hem till sin fru innan provsvaret – som visade sig vara positivt – hade kommit tillbaka.

– När mamma invände mot beslutet fick hon svaret att det inte fanns något alternativ och uppmanades istället att skydda sig, säger Malin Clausson och fortsätter:

– Jag skyndade till apoteket och köpte visir, munskydd och handskar. Pappa var ju svårt sjuk och helt beroende av hjälp.

Samma kväll som hemkomsten från sjukhuset fick familjen via 1177 se att provsvaret var positivt. Malin valde att stanna för att hjälpa sina föräldrar och kort därpå insjuknade både hon, mamman och senare även Malins dotter.

ANNONS

Sjukhuset har ändrat rutiner efter vårdmissen

Hallands sjukhus har numera ändrat sina utskrivningsrutiner eftersom det tidigare inte fanns en tydlig rutin för att säkerställa att anhöriga inte utsätts för risk. Det gjordes formellt den 12 mars 2021.

– Huvudfokus för oss är på patienten men vi behövde lägga ett tydligare fokus på hur utskrivningen påverkar övriga anhöriga, säger Helena Gladh, chefläkare på Hallands sjukhus.

Malin gjorde en anmälan till patientnämnden i Halland som resulterade i ett svar från överläkaren på sjukhusets ortopedklinik. Han bekräftar att vårdplaneringen inte fungerade och skriver ”ortopedkliniken hade en extremt pressad plats och personalsituation dels på grund av covid-19 och dels av vädret med halka och många benbrott.”

Dagens Nyheter var först med att berätta om vårdmissen i Varberg. Tidningen avslöjade även att liknade fall har inträffat på flera olika platser i Sverige. I vissa fall har familjemedlemmar i riskgrupper avlidit på grund av att patienter med covid har skickats hem.

Malin, hennes mamma och dotter är i dag friska. Men smittokedjan kunde ha blivit betydligt längre eftersom sjukhuset inte hade informerat hemsjukvården om att smitta fanns i hemmet. Det fick Malins mamma göra.

– Beskedet tas emot av viss bestörtning av personalen och sjukgymnasten såg rädd ut och vågar inte gå nära pappa, berättar Malin.

ANNONS

Chefläkaren Helena Gladh menar att den nya utskrivningsrutinen ska fånga upp både anhöriga och vårdaktörer i hemmet.

– I det här fallet var inte provsvaret klart och då hade vi ingen information att förmedla.

Syskonen riktar kritik mot sjukhusets pandemihantering

Malin och Magnus samt deras mamma var vid Claes-Görans sida när hans kamp mot covid gick mot sitt slut. Han somnade in den 6 mars i en sjukhussäng på Varbergs sjukhus. Innan dess hade han skickats mellan iva-avdelningarna i Varberg och Halmstad på grund av platsbrist.

– Jag andades också ut när pappa tog sitt sista andetag. Vi hade bett honom kämpa och det hade han verkligen gjort, men under den allra sista tiden förstod vi att det var bättre för honom att släppa taget, säger Magnus Bengtsson.

Syskonen berömmer vården på iva och är tacksamma för att familjen fick möjligheten att vara vid sin fars sida när alla maskiner för att hålla honom vid liv hade kopplats bort. Men de är långt ifrån nöjda med vården innan pappan blev så pass dålig att han behövde intensivvård.

– Pappa hade en kronisk leukemi som gjorde honom extremt infektionskänslig. Men det tog man inte hänsyn till. Han låg i flersal och fick utöver covid flera andra svåra infektioner på sjukhuset under vårdtiden. Det kändes väldigt otryggt, som att de inte hade någon koll. Och vi var utestängda på grund av besöksförbudet. Det var hemskt, säger Malin.

ANNONS

Syskonen är också kritiska till att han inte fick covidvård redan i hemmet. Magnus som är brandman och har arbetat inom ambulansvården i 17 år är också upprörd över den undermåliga syrgasbehandlingen som han tror har med ekonomiska besparingar inom vården att göra.

Han beskriver ett av få besök på sjukhuset så här:

– Jag hade inte fått träffa pappa på 14 dagar och möts av stressad personal som inte har den kunskap som krävs. Jag fick själv se till att syrgasmasken var monterad korrekt och hade rätt effekt, säger han och fortsätter:

– Jag fick också hjälpa pappa att hosta upp slem och på olika sätt förbättra möjligheterna för honom att andas.

Malin gjorde nyligen en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag hoppas på att vår berättelse slutar med en lex Maria för sjukhusets smittspridning till anhöriga, en lex Sarah för kommunens usla vårdplanering och att Ivo grundligt granskar pandemihanteringen på våra sjukhus och oförmågan inom svensk sjukvård i dag att se hela människan.

Chefläkare Gladh har fått möjlighet att bemöta kritiken mot sjukhusets pandemiavdelning. Hon skriver i ett mejl: ”Jag kan inte kommentera enskilda patientfall, men det är alltid viktigt att man vänder sig till vården om man har synpunkter eller inte är nöjd.”

ANNONS
ANNONS