Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Under lördagen håller polisen i Halland extraöppet för ansökan om pass. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Passcentralerna har extraöppet i helgen

Till helgen kommer polisens receptioner vara öppna för dig som har ett pass eller nationellt id-kort med kort giltighetsdatum.
– Vi har sett en tendens att folk är oroliga över att inte hinna få ett nytt pass innan sommarens utlandsresor, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Det är receptionerna i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka som håller extraöppet lördagen den 18 maj.

Insatsen ska lätta upp köerna i bokningssystemet som blivit långa.

– Vi gör det här för att så många som möjligt ska få en tid för att ansöka om pass innan sommarens utlandsresor, säger Christer Bartholdsson.

Enligt polisen i Halland är en förklaring till köbildningen att många är tidiga med att ansöka om nytt pass – de gör det långt innan det gamla har gått ut. Detta leder till att de som har en kort giltighetstid på sitt pass har svårare att hitta en tid.

– På lördag välkomnar vi speciellt de som har en resehandling som har en giltighetstid som går ut före 31 juli, säger Christer Bartholdsson.

En annan bidragande orsak till det höga trycket på passcentralerna är enligt Christer Bartholdsson föreställningen om att det tar lång tid att få sitt nya pass i handen.

När du har ansökt om pass eller nationellt id-kort tar det i regel cirka fem arbetsdagar tills passet är klart och kan hämtas ut i receptionen, berättar han.

Receptionerna håller öppet klockan 9.00–16.00 på lördagen den 18 maj. Cirka 400 nya tider kommer att släppas i passbokningssystemet onsdagen den 15 maj klockan 10.00.

Receptionerna som har extraöppet lördag 18/5

Halmstad

Falkenberg

Varberg

Kungsbacka

Källa: Polisen

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här