Pandemin gav Jörgen tid att uppfinna en stubbskorsten

Hallänningen Jörgen Plymouth är en riktig Oppfinnar-Jocke. Han gillar att komma på enkla lösningar på vardagliga problem.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Vad är en stubbskorsten?

– Det är ett enkelt sätt att plocka bort stubbar själv. Man gräver ett dike som är cirka 10 centimeter djupt runt stubben som man vill ta bort. Sedan monterar man plåtdetaljerna som utgör stubbskorstenen runt om stubben som just en skorsten. Därefter fyller man skorstenen med grillbriketter och tänder på. När första omgången briketter har brunnit upp fyller man på med en omgång briketter till och låter dem brinna till nästa dag. När elden har slocknat är stubben borta. Det enda som finns kvar är en grop som är lika djup som diket man grävde.

ANNONS

Vad ska man tänka på?

– Det går inte att elda upp färska stubbar, de måste vara minst ett år gamla. Om stubben är av den större sorten kan man borra ett antal hål i den. Då brinner stubben även inifrån. Det gör att metoden fungerar även om stubben är lite fuktig. En stubbskorsten klarar stubbar upp till 40 centimeter i diameter och om man monterar ihop två skorstenar kan man elda stubbar som är upp till 60 centimeter. Inne i stubbskorstenen finns fällplattor som leder värmen in mot stubben så att den brinner upp fortare.

Finns det risk att elden sprider sig?

– Det kan det göra, så man bör tänka som man gör när man tänder en brasa utomhus. Man ska plocka bort allt runtomkring som kan fatta eld, alltid ha vatten i närheten medan man eldar och tänka på att eftersläcka med jättemycket vatten. Man ska förstås inte heller elda om det råder eldningsförbud eller är väldigt torrt i marken.

Hur kom du på idén?

– När pandemin startade och all mässverksamhet stängdes ner fick jag tid över som jag tänkte använda till att elda upp några stubbar på vår tomt. Men det gick inte. Jag försökte först stapla vedträn mot stubben och tända på men trots att jag till slut staplade fyra skottkärror fulla med ved runt stubben fanns den ändå kvar när veden var uppbrunnen. Så jag började höra mig för om andra metoder för att ta bort stubbar på men hittade ingen som var bra. Vår tomt sluttar för mycket för att en stubbfräs ska fungera, dessutom skulle det bli dyrt att hyra en, och de kemikalier som man kan använda fungerar för dåligt. En gammal väl beprövad idé är att elda upp stubbar genom att sätta ett oljefat runt. Det är dock inte alla som har tillgång till ett gammalt oljefat och dessutom måste man såga upp oljefatet i botten, så det blir lite krångligt. Så med oljefatet som inspiration bestämde jag mig för att hitta på en ny lösning som alla enkelt kan använda.

ANNONS

Vad ska man tänka på om man vill bli en Oppfinnar-Jocke?

– Först måste man ha en idé som man tror på och sedan krävs att man är envis och testar sig fram tills man får idén att fungera. För att få hjälp att ta fram en prototyp kan man kontakta Almi, de är superduktiga och ger bidrag till idéer som de tror på. Men egentligen är det svåra inte att ta fram en produkt utan att få ut den på marknaden. Det är därför bra att kontakta kunder tidigt, och inte som det sista man gör – då kan man riskera att stå där med en färdig produkt som ingen vill ha. Än så länge säljs min Stubbskorsten – den heter så – via e-handeln och på en del plantskolor. Jag har försökt få in den hos större företag också men det är väldigt svårt.

Fotnot: Almi företagspartner AB är ett statligt bolag vars uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med rådgivning.

Jörgen Plymouth

Ålder: 60 år.

Bor: I en villa i Särö, Kungsbacka, med många stubbar på tomten.

Familj: Hustrun Hanna och två utflugna barn.

Gör: Utbildad civilingenjör. Driver egna företaget Smart Monter AB vars verksamhet är riktad mot mässbranschen. Uppfinner enkla lösningar på vardagsproblem.

Intresse: Spelar golf.

Aktuell med: Sitt tredje uppfinnarpatent för en stubbskorsten. De två tidigare patenten rör förenklad montering av mässväggar respektive ett enkelt sätt att dölja aluminiumkanten på en mässvägg.

Hade jag gärna varit uppfinnare till: ”Solceller – de är så effektiva och bra.”

ANNONS