På fikaresa genom Sommarhalland

Fika. Bara själva ordet gör att det vattnas i munnen. Vi gillar att fika – framför allt den varma årstiden. Då dyker det också upp en mängd sommarkaféer att göra utflykter till. Häng med på Sommar- hallands fikaresa bland nya och gamla godingar.

ANNONS
|

Hemmakokad rabarbersaft. Rykande kaffe. En frasig våffla som smälter i munnen. Kanelbulle med riktigt mycket pärlsocker.

Blir du fikasugen? Lugn, du är i gott sällskap. Vi svenskar säger inte gärna nej till en fika. Enligt SCB-statistik ökar landets kaféer stadigt sin omsättning och nya trender får fäste allt snabbare. Det kan handla om exklusiva kaffesorter, söta makroner och färglada cupcakes, samtidigt som traditionella bakverk som potatisbakelsen hänger kvar.

– Något som ligger i tiden över huvud taget är hembakt. Man vill ge en gedigen känsla, bevara kulturen och arbeta med råvaror som man vet var de kommer ifrån. Den inställningen har kommit för att stanna, säger Anna Karin Hamilton, en av grundarna till nätverket Kulinarisk resa genom Halland, som samlar matentreprenörer i länet och även tar fram en karta där de placeras ut.

ANNONS

Hon ser en ökning av bagerier kombinerade med kafé, där kan man både köpa sitt bröd och bli serverad fika.

Förutom det som ska fikas har platsen som kaféet ligger på stor betydelse. Gärna ska huset ha en historia eller ligga på en annorlunda plats. Det handlar om hela upplevelsen, mer än att stoppa något gott i munnen.

Helst vill man dela kafébesöket med någon, den sociala biten är viktig. Enligt en undersökning som diskuteras i uppsatsen ”Ska vi ta en fika” går kvinnor mest på fik för att träffa kompisar och familj. Männen vill helst stressa av och varva ner. Dessutom är det sällan bråk eller negativ stämning på ett kafé. Det är lugnt och trivsamt, en miljö där alla kan känna sig bekväma.

Att fly vardagen och alla rutiner är också en del i ett kafébesök. Ingen disk, ett stort utbud av godsaker och en trevlig plats. Visserligen kan hela sommaren kännas som en flykt från slentrianen, men ändå är det något speciellt med att slinka in på ett trädgårdskafé eller ta en matig macka under promenaden i staden.

Dagens kaféentreprenörer ser potentialen i udda lokaler och vågar satsa även utanför de traditionella turiststråken. Uppfinningsrikedom och mod är två nödvändiga ingredienser för att lyckas, men den halländske företagaren är en strävsam figur som inte förhastar sig.

ANNONS

– Det är någon som står stadigt på jorden och inte tror att man kan tälja guld, utan strävar envist framåt. En entusiastisk och sund själ, säger Anna Karin Hamilton.

Så, vart är du sugen på att åka i dag – kanske till en mysig våffelstuga eller ett glasskafé med italienska rötter? Det finns massor av fik i Halland, så unna dig en god stund i sommartid.

ANNONS