På hög höjd vid Gekås i Ullared

Det handlar mest om att bestämma sig för att man vågar. Höghöjdsbanan vid Gekås i Ullared har fyra olika nivåer. De modigaste väljer högriskbanan 18 meter upp i luften – med ett minst sagt hisnande avslut.

ANNONS
|

Lisa Lilja klättrar vant runt bland trädtopparna vid Gekåsbyn i Ullared. Att hon befinner sig 18 meter upp i luften verkar inte bekomma henne nämnvärt. Snabbt och lätt tar hon sig över ett svajigt balansmoment.

– Det bästa med jobbet som instruktör är att se hur glada folk blir när de vågar ta sig upp. En del är livrädda innan och så stolta när de klarar det, säger hon när hon kommit ner på fast mark igen.

Amanda Carlsson, receptionschef på Gekåsbyn och ansvarig för höghöjdsbanan, fyller i:

– Det brukar vara hela känsloregistret här, tårar av både glädje och rädsla.

ANNONS

Banan har funnits på nuvarande plats sedan 2015 och startades initialt av företaget Upzone Äventyrsparker. Årsskiftet 2018/2019 tog Gekås över som ägare. Banan har fyra olika nivåer på olika höjder och med olika svårighetsgrad: upplevelsebanan, fitnessbanan, äventyrsbanan och högriskbanan.

– Huvudaktiviteten på vår destination är naturligtvis shoppingen, det är inget man kan konkurrera med. Samtidigt är det viktigt att det finns andra aktiviteter här också. Vi märker att det finns ett intresse för det, säger Amanda.

Lisa Lilja till vänster och Amanda Carlsson till höger.
Lisa Lilja till vänster och Amanda Carlsson till höger. Bild: Lars Jansson

Olika hinder på banan vid Gekås i Ullared

Alla banor startar med klättring för att man ska komma upp på rätt höjd. Tre av dem inleds med repstegar, en har en klättervägg. Därefter ska man ta sig igenom olika hinder, som ofta påminner om svajiga hängbroar eller tunnlar.

Det finns också flera så kallade ziplines eller linbanor som man antingen åker över med kälke eller bara kastar sig ut i – då endast fastspänd i säkerhetsselen man har på sig under hela klättringen. Enligt Lisa och Amanda måste man inte vara särskilt vältränad för att klara av banorna. Det mesta handlar om pannben – och dessutom finns det ju som sagt olika svårighetsgrader.

– Många känner en rädsla för att ramla, även om man är fastspänd. Den känslan ger ofta styrkan som behövs för att ta sig igenom banornas olika hinder. Sen är det nog många som är lite ömma i musklerna dagen efter men... säger Amanda.

ANNONS

Säkerheten är A och O i parken. Alla instruktörer har genomgått särskilda utbildningar och är certifierade. Om någon skulle fastna vid något hinder kan de alltid klättra upp och komma till undsättning. Hakarna man sitter fast i kommunicerar med varandra; när den ena haken är öppen är den andra stängd. Besökarna får också provklättra på en introduktionsbana nära marken innan de ger sig ut på de riktiga äventyren högt upp i luften.

– Det roliga med den här typen av aktivitet är att man måste göra allt själv. En karusell åker man bara med i, här får man verkligen utmana sig själv, säger Lisa.

Bild: Lars Jansson

Barnen modiga

Åldersgränsen för den svåraste banan är elva år med medklättrande vuxen och för de tre andra är det åtta år som gäller. Barn mellan åtta och tio år måste alltid ha en klättrande vuxen med sig.

– Barnen är ofta de modigaste klättrarna. De är sällan rädda och brukar klara allt hur bra som helst, säger Amanda.

Så var det ju det här med avslutet på den största utmaningen av dem alla: högriskbanan. När man väl kommit dit finns ingen återvändo, man kan inte komma ner på något annat sätt än att välja den enda väg som erbjuds.

ANNONS

Och vilken väg är då det?

Jo, det är ett hopp rakt ut i luften från 18 meters höjd. Enligt instruktörerna blir det först lite bungyjumpeffekt och fritt fall, men sen bromsas man upp. Det hela sker med hjälp av en maskin.

(Blev någon orolig nu så berättar Amanda att det finns en nödlösning. Vågar man verkligen inte hoppa kan man få bli nedhissad i långsamt tempo också.)

Men den utvägen vill väl ingen välja.

Höghöjdsbanan Ullared

Är öppen fyra dagar i veckan (tisdag, onsdag, fredag och lördag) fram till mitten av augusti, därefter är den öppen helgtid. Förhandsbokning rekommenderas. För mer info gå in på gekas.se/gora.

Lisa Lilja

Ålder: 22 år.

Gör: Instruktör på Höghöjdsbanan i Ullared och pluggar till skräddare i Göteborg.

Bor: I Glommen och Göteborg.

Gör en ledig sommardag: ”Då badar jag helst.”

Bästa sommarserien: ”Sommar med Ernst.”

Amanda Carlsson

Ålder: 27 år.

Gör: Receptionschef på Gekåsbyn.

Bor: I Falkenberg.

Familj: ”Sambo och hund.”

Gör en ledig sommardag: ”Då rider jag gärna.”

Tre sommartips

”Åk på turridning hos Olofsbo Islandshästar”

”Prova på westernridning på EddyLou Ranch i Slöinge”

”Besök Ästad Vingård. Där finns mycket.”

ANNONS