Mittbena. De ungerska skruvhornsfåren har sina stiliga huvudprydnader lagda åt var sitt håll.
Mittbena. De ungerska skruvhornsfåren har sina stiliga huvudprydnader lagda åt var sitt håll.

Ovanligt skruvade får på gården i Sibbarp

De finns på två andra ställen i landet förutom här. Men på Nordens Ark visste man inget om rasen, ungerska skruvhornsfår.

ANNONS
|

Det var för tre år sedan som familjen Ahlstedt från Örebro, Cecilia, Peter och sonen Willam, tog över gården och då också de ovanliga fåren.

– Vi visste inget om dem men tyckte att de var roliga och trevliga, berättar Cecilia Ahlstedt.

Familjen har tre vallhundar och sedan tidigare även ryafår så det var ingen större uppoffring att ta över den befintliga fårflocken när de köpte stället i Sibbarp. De hade sökt ganska länge för att hitta en gård som passade för fåruppfödning men framför allt, för islandshästar.

– Vi hade med oss sjutton islandshästar och letade ett ställe där vi kunde få plats med alla djuren och där vi också trivdes, berättar Cecilia Ahlstedt.

ANNONS

De hann titta runt på ganska många gårdar innan de fann vad de sökte.

– Här är underbart och vi togs emot med öppna armar av folket på bygden. Alla välkomnade en ny verksamhet här.

Det är inte långt till Ästad gård och det är dit fåren körs för att slaktas. Både köttet och fårfällarna används.

– De behöver inte åka särskilt långt, konstaterar Peter Ahlstedt.

På gården finns också en kändis från norsk film. Det är baggen Ragnar som faktiskt har fått spela med i en norsk thriller.

– Vi körde upp honom till Göteborg för inspelningen. Det tog ungefär 35 tagningar innan filmteamet var nöjda – för några sekunders medverkan.

Baggen Ragnars insats och filmen som hette Ragnarök går att ladda ner från nätet.

Rasen ungerskt skruvhornsfår är så ovanlig att djurhållarna på Nordens Ark i Bohuslän inte hade någon information om den när Cecilia ringde.

– Jag ville veta lite mer om rasen och vart jag kunde vända mig för att hitta baggar för utbyte för att inte riskera inavel, säger hon.

Till slut fick hon på annan väg tag i två andra familjer i Sverige som också har fåren. Med dessa gårdar har familjen nu startat ett utbyte.

ANNONS

– Vi vill bidra till att bevara arten i Sverige. De producerar både gott kött och är trevliga att handskas med. Även om de ser farliga ut med sina stora horn är de väldigt snälla, förklarar Peter Ahlstedt.

ANNONS