Ovanlig delfin fångad på film utanför Bua

Staffan Persson är miljöanalytiker på kustlaboratoriet i Väröbacka. I onsdags när de var ute för att ta vattenprover fick han ett oväntat besök vid båten.

ANNONS
|

I onsdags var Staffan Persson ute för att ta vattenprover i havet utanför Värö bruk. När de var klara och på väg tillbaka till kustlaboratoriet i Bua hamn fick de besök vid båten. Staffan hann få upp sin mobil och få med besökaren på film.

– Först trodde jag att det var en tumlare. Det var först när jag kollade på filmen senare och såg att den hade en längre nos som jag tänkte att det kanske kunde vara en delfin, säger han.

Staffan skickade filmen till Kennet Lundin som är docent i marinbiologi vid Naturhistoriska museet i Göteborg. Han bekräftar att det faktiskt är en delfin det rör sig om, dessutom av en art som är väldigt ovanlig i våra vatten.

ANNONS

– Det är en strimmig delfin. Det finns bara ett fåtal observationer av den i Sverige vad jag vet, säger han.

Kennet Lundin säger att tidigare i somras fick in två olika rapporter om en strimmig delfin, en utanför Väderöarna och en vid Koster. Han tror att det är samma delfin som Staffan Persson såg utanför Bua.

– Det handlar om en ung delfin som kommit bort från sin flock. På de bilderna vi såg från Koster och Väderöarna var inte den svarta strimman, som är typisk för arten, så markerad. Precis som delfinen utanför Bua säger han.

Den strimmiga delfinen lever vanligtvis i varmare tempererade eller tropiska vatten. Att den nu setts här, säger Kennet, har att göra med med klimatförändringarna och att vattentemperaturen stiger.

– Innan när fick in rapporter om delfiner rörde det sig nästan alltid om vitnosdelfiner som är en art som lever i kalla vatten och blir mycket större, säger han.

Vad är då det enklaste sättet att se skillnad på en delfin och en tumlare, som det är gott om på Västkusten? Förutom att en delfin har längre nos, vilket kan vara svårt att se, säger Kennet att tumlare har fått sin namn för att de tumlar fram i vattnet.

ANNONS

– Om den hoppar ovanför vattnet är det en delfin, säger han.

Hur chanserna ser ut för den ensamma delfinen utanför Bua är svårt att svara på.

– Blir det en kall vinter kommer den att få det tufft, säger han.

ANNONS