Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo konstaterar att andelen som fått ett positivt provsvar ökat väsentligt sedan antikroppstesterna öppnades upp för allmänheten. Däremot är det fortfarande långt kvar till flockimmunitet, då befolkningen slutar sprida smitta.
Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo konstaterar att andelen som fått ett positivt provsvar ökat väsentligt sedan antikroppstesterna öppnades upp för allmänheten. Däremot är det fortfarande långt kvar till flockimmunitet, då befolkningen slutar sprida smitta. Bild: Johanna Lundberg och Region Halland

Oväntat många hallänningar har antikroppar

Var sjunde hallänning som nu testar sig för antikroppar mot coronaviruset får ett positivt provsvar. Det är en betydligt högre andel än tidigare och den fjärde högsta siffran i landet.
– Det är väldigt spännande, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

ANNONS
|

Sedan i juli har Region Halland utfört tester där man genom ett venöst blodprov kan se om en person redan haft covid-19 och bildat antikroppar mot coronaviruset. Antikropparna anses innebära att man är immun mot viruset i åtminstone sex månader.

De första månaderna var antikroppstestet bara tillgängligt för vård- och omsorgspersonal och ungefär sju procent av de drygt 8 000 personer som då testade sig fick ett positivt provsvar. Den 1 oktober öppnades så provtagningen upp för alla hallänningar, mot en egenavgift på 200 kronor.

Första veckan, vecka 41, valde över 2 000 personer att göra provet och 11,2 procent av dem fick veta att de hade antikroppar/immunitet. Vecka 42 genomfördes 1 482 tester och hela 14,6 procent fick ett positivt provsvar.

ANNONS

– Det är en avsevärt högre siffra än innan allmänheten började testa sig och det ska bli spännande att se om det fortsätter, säger Maria Ryberg Mo.

Diagrammet visar hur många som gjort Region Hallands antikroppstest (blå staplar) och hur många som fått ett positivt provsvar (röda staplar). Fram till att provet i vecka 40 blev öppet för allmänhet fick cirka sju procent veta att de hade antikroppar. Vecka 42 var andelen nästan 15 procent.
Diagrammet visar hur många som gjort Region Hallands antikroppstest (blå staplar) och hur många som fått ett positivt provsvar (röda staplar). Fram till att provet i vecka 40 blev öppet för allmänhet fick cirka sju procent veta att de hade antikroppar. Vecka 42 var andelen nästan 15 procent. Bild: Region Halland

Gäller inte alla hallänningar

En förklaring till den höga andelen tror hon kan vara att de som nu testar sig är de som tidigare upplevt symptom och misstänker att de haft covid-19. Det går alltså inte att dra slutsatsen att 15 procent av alla hallänningar utvecklat antikroppar.

– Det är osannolikt att det skulle ligga på en så hög nivå. Det pågår en del forskningsprojekt där man provtar grupper av befolkningen, men där kommer man inte alls upp i de siffrorna, säger Maria Ryberg Mo.

På Folkhälsomyndighetens hemsida berättas bland annat om en studie på blodgivare i nio olika regioner som visade att 7,1 procent hade antikroppar. I en annan undersökning, gjord på blodprover från öppenvården, hittades antikroppar hos 5,6 procent. I en tredje studie, i stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm, hade däremot hela 18,7 procent antikroppar.

LÄS MER:Halland ännu skonat från Europas andra coronavåg

Högre andel än övriga riket

Om man jämför förrförra veckans halländska siffra med de antikroppstester som då gjordes i andra län, kan man konstatera att bara Stockholm, Östergötland och Västmanland hade en högre andel som fick ett positivt provsvar.

I Blekinge och på Gotland hittades bara antikroppar i två procent av proverna. Båda dessa regioner hör dock till de sju som ännu inte öppnat upp antikroppstesterna för allmänheten. I grannlänen Skåne och Västra Götaland, där många tar provet, fick 8,9 respektive 9,3 procent besked om att de hade antikroppar. Snittet i riket låg vecka 42 på 11,8 procent.

ANNONS

Även om 14,6 procent är en jämförelsevis hög siffra så är den långt ifrån vad som krävs för att befolkningen ska anses ha uppnått flockimmunitet och sluta sprida smitta.

– Det finns olika teorier om hur hög andelen måste vara, men det handlar om väsentligt högre nivåer, säger Maria Ryberg Mo.

Läs även: Regionen öppnar upp för antikroppstestning

Fakta: Antikroppstest

Ett antikroppstest ger svar på om en person redan haft covid-19 och utvecklat antikroppar mot det virus som orsakar infektionen. Den som har antikroppar bedöms ha ett skydd som varar upp till ett halvår från det att personen har fått sitt testresultat.

Eftersom det tar tid för kroppen att bilda antikroppar rekommenderas att provet tas tidigast tio dagar efter genomgången infektion.

Till och med vecka 42 hade 13 289 hallänningar gjort ett antikroppstest hos Region Halland. Sedan proverna öppnades upp för allmänheten har andelen som fått ett positivt svar ökat väsentligt. I vecka 42 var det 14,6 procent

ANNONS