Otydligt hur överblivna vaccindoser hanteras i Halland

På 46 platser i Halland vaccineras det nu för fullt mot covid-19. Men finns det doser över vid dagens slut är det upp till varje vårdcentral att lösa problemet.
– Det öppnar för allmänt godtycke och att man ringer in kompisar och släktingar, säger Jonas Ekström, vaccinationssamordnare i Region Västmanland, där man nu inrättat en central reservlista.

ANNONS
|

Västmanland är en av flera regioner (se faktaruta) som kommit fram till att hanteringen av överblivna doser måste vara helt transparent. Jonas Ekström berättar att man tidigare lät varje vaccinationsmottagning ringa in reservpersoner, men att det då uppstod frågetecken kring hur urvalet gick till.

– Det måste göras lika på alla vaccinationsmottagningar, annars väcks lätt misstänksamhet. Vilka hamnar på reservlistorna? Måste man känna någon? säger han.

Sedan början av april har Region Västmanland därför inrättat en central reservlista, där invånare själva kan sätta upp sig om de kan vaccinera sig med kort varsel. Listan nås enkelt via 1177.se eller telefonbokningen och är just nu öppen för alla som fyllt 50 år.

ANNONS

– Vi är väldigt tydliga med hur listan fungerar. Vi försöker alltid hitta någon som är i rätt prioriteringsgrupp och ringer de äldsta först, men svarar de inte så går man vidare till nästa. Vi tycker det är viktigare att vi inte slänger doser än att det blir millimeterrättvisa, säger Jonas Ekström.

Halland har en annan modell

I Halland gäller däremot fortfarande det system som bland annat Västmanland nu lämnat, det vill säga varje vårdcentral hanterar sina egna överblivna doser. Biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren förklarar:

– Varje vaccinerande enhet ska ha en reservplan med personer inom samma eller högre prioriteringsgrupp, som med kort varsel kan inställa sig för vaccination. Det finns alltså ingen central lista, utan varje enhet upprättar sin egen.

Hur man gör man då för att hamna på dessa reservlistor? Och vet folk ens om att de existerar? HP ställde frågan till fem vårdcentralschefer i Halmstad, varav tre har svarat.

Elisabeth Hoffert på Amadeuskliniken förklarar att deras reservlista består av patienter på kliniken.

– Personal som möter patienter uppfattar önskemål och då sätts man upp på listan. Det finns ingen risk att vår personal ringer in släktingar eller vänner, utan vi följer strikt Region Hallands rutiner, säger hon.

På Vårdcentralerna Hertig Knut och Nyhem uppges det inte finnas någon lista, däremot en plan för hur överblivna doser ska hanteras:

ANNONS

– Om vi får vaccindoser över ringer vi i första hand till patienter som bokat sig på andra dagar och erbjuder dem att få den överblivna dosen. Vi kontaktar enbart personer som är i de faser som för tillfället vaccineras, säger vårdcentralscheferna Anneli Lundgren och Eva Holstner.

Inga doser ska slängas

Men vad gör man om man inte får tag på någon i rätt prioriteringsgrupp? Ska dosen då slängas? Biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgrens svar är ”nej”:

– Om man trots reservplanen hamnar i ett läge där man inte har någon i rätt prioriteringsgrupp, så kan dosen ges till en person som är tillgänglig, till exempel en patient på vårdcentralen som är där av annan anledning, säger hon.

Anneli Lundgren och Eva Holstner säger att det än så länge inte varit några problem med att få tag på reservpersoner till doser från Pfizer och Moderna.

– När det gäller AstraZenecas vaccin så är det svårare och det har hänt att vi har fått slänga doser. Vi vill också passa på att vädja till personer som gör ombokningar. Vi är mycket tacksamma om man så långt det är möjligt respekterar den tid man fått, eftersom varje ombokning påverkar vårdcentralernas logistik, säger de.

Ser inte behov av centralisering

I Västmanland sköts även själva inringningen av reservpersoner centralt, vilket där ses som en stor vinst:

ANNONS

– Vi vill att våra vaccinationsmottagningar bara ska behöva ägna tid åt att sticka och inte åt att jaga patienter. Den här modellen borde vi ha haft från början, säger vaccinationssamordnare Jonas Ekström.

Vårdcentralscheferna på Nyhem och Hertig Knut säger att det är svårt att veta om en central funktion skulle underlätta, men att de är öppna för allt som kan avlasta vårdcentralernas arbete. Chefen på Amadeuskliniken ser däremot inte behov av en central funktion.

– Det system vi har nu fungerar bra, säger Elisabeth Hoffert.

Regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M), delar den bilden:

– Vi har inte fått signaler om att det inte skulle fungera och ser därför inget behov av att centralisera hanteringen. Fördelarna med att varje vårdcentral utformar praktisk hantering är att de kan anpassa sitt arbete utifrån sina förutsättningar och utifrån närheten till invånarna. Jag har också fått information om att de allra flesta väljer att vaccinera sig på sin bokade tid och att önskemål om att finnas på reservlistor har minskat.

Fakta: Reservlistor i andra regioner

Västmanland: Central reservlista för hela regionen. Just nu öppen för personer som är 50–64 år. Man skriva upp sig på en mottagning och ska kunna infinna sig inom en timme. De äldsta på listan kontaktas först. Mottagningen gör ett uppringningsförsök innan de går vidare till nästa person. Om man inte svarar står man kvar på listan.

Östergötland: Samma upplägg som Västmanland. I första hand rings personer in som tillhör aktuell prioriteringsgrupp.

Örebro: Central reservlista för personer som tillhör aktuell prioriteringsgrupp. De äldsta på listan kontaktas först.

Uppsala: Här bokar invånarna inte vaccintid själva utan får ett brev med en inbokad tid. Om det blir doser över kontaktar mottagningen personer som står närmast i tur att kallas. Detta går efter ålder och man kan inte anmäla sig till någon lista.

Norrbotten: Har en central väntelista för vaccination, men eftersom många redan anmält sig är den nu stängd för nyanmälan.

Stockholm: Privata vaccinatören Doktor 24 har en reservlista för personer 55 år och äldre. De äldsta på listan kontaktas först. Efter att trycket på listan blivit stort har den tillfälligt stängts för nyanmälan.

LÄS MER:Vaccinbokningen öppnar igen

LÄS MER:Hallänningar väljer bort Astra Zenecas vaccin

LÄS MER:10 000 färre hallänningar kan vaccineras i maj än beräknat

ANNONS