Mattias Hultin beskriver det som osannolikt att det kommer ett nytt bevattningsförbud i sommar.
Mattias Hultin beskriver det som osannolikt att det kommer ett nytt bevattningsförbud i sommar. Bild: Janerik Henriksson / Johan Persson / Arkiv

Osannolikt med nytt bevattningsförbud trots värmen

Bevattningsförbudet som infördes i juni kunde upphävas under det vädermässigt dystra juli. Trots ett varmt augusti är det högst osannolikt att LBVA återinför förbudet i sommar.

ANNONS
|

– Grundvattennivåerna ligger på en hög, acceptabel nivå och har gjort under hela veckan. Det får sticka iväg ytterligare under helgen för att det ska bli aktuellt med ett bevattningsförbud, säger LBVA:s driftchef, Mattias Hultin.

Juni kom med högsommarvärme och ett bevattningsförbud därtill.

Juli kom med turism och därmed fler personer som kan förbruka vatten. Men när väderleken var sämre än de flesta önskat blev grundvattennivåerna bättre och förbudet upphävt.

Augusti bjuder i skrivande stund, fredag eftermiddag, på nästan 30-gradig värme utanför HP:s redaktion. Trots att strandvänliga temperaturer har varit genomgående även för början på månaden ska inte ett nytt bevattningsförbud hägra.

ANNONS

– Det känns inte sannolikt att värmeböljan kommer göra så att vi måste införa ett nytt förbud. Vi går ju in i en minskad turistsäsong dessutom och det påverkar ju jättemycket hur mycket folk som är i våra kommuner, säger Hultin.

Mattias Hultin beskriver sommaren som överlag skonsam, men som vanligt kommer det behövas en del regn i höst och vinter.

– Sedan hoppas vi givetvis att folk är vattensmarta och har samlat in regnvatten.

Har folk blivit bättre på att agera vattensmart sedan de riktigt torra somrarna som var för ett par år sedan?

– Folk har absolut blivit bättre. Det ser man bara på marknaden som finns för regntunnor och liknande.

ANNONS