Osäkerhet kring regionens antikroppstester

Region Halland har publicerat siffrorna över smittade och avlidna, till följd av covid-19, från helgen. Ytterligare en person har avlidit vilket gör att den totala dödssiffran i Halland nu är uppe i 53 personer.

ANNONS
|

Under helgen har 18 nya fall av covid-19 bekräftats och sex personer får för närvarande intensivvård i länet. Nytt är att Region Halland nu har börjat redovisa resultaten av de antikroppstest som har funnit tillgängligt i ett par veckor. Men det råder osäkerhet om vilka som ska testas och hur man ska tolka resultaten. Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör vid Regionen utvecklar:

– Arbetshypotesen är de som utvecklat antikroppar har uppnått en viss immunitet mot covid-19 men när det kommer till vilka som ska testas är det en pågående diskussion, både nationellt och regionalt säger hon.

Totalt har det genomförts 228 antikroppstester i Halland och utifrån dem är det 16,2 procent av de testade som uppvisar antikroppar eller är på väg att utveckla antikroppar. Ett resultat som ligger långt över riksgenomsnittet. Enligt Jon Pelling, pressekreterare vid Folkhälsomyndigheten är dock antalet tester i Halland för lågt för att kunna dra några statistiskt säkerställda resultat ifrån. Något som Johanna Wiechel Stier bekräftar.

ANNONS

– Vi har genomfört för få tester för att kunna dra några slutsatser. Dessutom har urvalet av de som testats inte skett på ett statistiskt säkerställt sätt, säger hon.

Det finns ännu inga direktiv för vilka som ska genomgå antikroppstest varken regionalt eller nationellt. I Halland krävs det remiss från en läkare för att få genomgå testet och enligt Johanna Wiechel Stier har man inte prioriterat vårdpersonal.

– Det är svårt att säga generellt vilka som ska testas eftersom det ännu inte finns några direktiv. Här i Halland handlar det stora flertalet om patienter som ska börja genomgå behandling av olika orsaker. Då vill man säkerställa att de inte har aktivt virus i kroppen och att personen inte riskerar att sprida smittan vidare, säger hon.

Nationellt är det tre regioner som har genomfört större studier av antikroppstester. Det rör sig om Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Högst andel testade med antikroppar har Stockholm där 7,2 procent av de testade uppvisade antikroppar. Följt av Skåne med 4,2 procent och 3,7 procent i Västra Götaland.

ANNONS