Oro för att nya coronaråd inte berör kollektivtrafiken

De nya coronaråden för Halland omfattar inte kollektivtrafiken och innebär inga konkreta förändringar på tåg och bussar. Men Sandra Bengtsson som varje morgon skickar iväg sina barn med bussen till Halmstad har reagerat.
– Det är folk överallt och fullständigt kaos. Hallandstrafiken har inte tagit åt sig över huvud taget, säger hon.

ANNONS
|

Familjen bor i Johansfors och barnen går på gymnasiet i Halmstad. Varje morgon tar de bussen som går mellan Hyltebruk och Halmstad för att komma till skolan. Enligt Sandra Bengtsson måste barnen i stort sett alltid stå upp eftersom det är fullt på bussen.

– De försöker hålla avstånd men det går inte på bussarna, mina barn står upp hela vägen varje dag för att de inte vill sitta bredvid någon, säger hon.

Sedan tidigare står det i Folkhälsomyndighetens allmänna råd att alla ska ta ett personligt ansvar för att hålla avstånd till varandra och om möjligt välja andra färdsätt än att åka kollektivt. I de nya skärpta lokala restriktionerna för Halland nämns dock inte kollektivtrafiken.

ANNONS

– Vi har gjort en bedömning utifrån var vi ser att smittspridningen sker och valt att fokusera på de råden som vi presenterat, har biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren tidigare sagt till HP.

Inga nya åtgärder

Från Hallandstrafikens sida fortsätter man med samma strategi som man gjort under hela coronaåret.

– Vi har redan ett omfattande program där vi kör med all vår trafik för att minska risken för trängsel, vi informerar om var det har uppstått trängsel och förstärker så mycket vi kan där det finns ett mönster av regelbunden trängsel, säger Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken.

När det gäller morgonturen som Sandras barn åker, linje 401 mellan Hyltebruk och Halmstad, har dock Hallandstrafiken inte fått in några rapporter om trängsel från förarna och har då inte möjligheten att sätta in extrabussar.

– Så sent som förra veckan hade vi ett samverkansmöte och då fanns inga rapporter om trängsel på den linjen. Får vi rapporter försöker vi agera, men då måste vi också se ett mönster i det, säger han.

Reser man med stadsbussarna uppmanas man att ta en tidigare eller senare avgång om det är mycket resenärer på bussen. För Sandras barn som reser med en regionbuss finns det inte lika många alternativ.

ANNONS

– Vi gör vad vi kan för att minska trängseln, vi kör med alla bussar och förare vi har och informerar så mycket vi kan. Sen kan vi bara vädja till resenärerna att om möjligt försöka resa på ett annat sätt, det finns inga andra möjligheter.

Fakta: Busslinjer med trängsel

Halmstad

Linje 2 (Fyllinge–sjukhuset) 08:30–09:00, 12:30–13:00

Linje 3 (Hallarna–Tylösand) 12:30–13:00

Linje 316 (Halmstad–Oskarström) 12:30–13:00, 14:30–15:00

Linje 340 (Halmstad–Spenshult) 09:00–10:00

Linje 351 (Halmstad–Falkenberg) 13:00–14:30

Linje 401 (Halmstad–Hyltebruk) 16:00–17:00

Falkenberg

Linje 1 (Falkenberg bussterminal–Falkenberg station) 07:00–08:30, 16:00–17:00

Hallandstrafiken uppdaterar listan på sin hemsida varje fredag.

ANNONS