Nya sjuksköterskor inleder arbetslivet mitt under pandemin

Den ansträngda situationen inom vården har inte avskräckt nyutexaminerade sjuksköterskan Sara Henningsson eller sjuksköterskestudenten Oscar Meyer. Snarare tvärt om, de är mer taggade än någonsin på yrket och att göra skillnad för de som blivit offer för coronapandemin.

ANNONS
LocationHalmstad||

25-åriga Sara Henningsson har varit färdig sjuksköterska i snart ett halvår och har jobbat på medicinavdelningen på Hallands sjukhus Halmstad sedan januari. Hon kastades in i verksamheten när smittoläget i regionen var som allvarligast och har ställts inför utmaningar som sjuksköterskeutbildningen inte kunnat förbereda henne på.

– Jag har varit igång i ett halvår och det är först nu jag börjar känna att jag kommit in i det, om ens det, säger hon när vi träffas en stund innan dagens arbetspass drar igång.

När Sara studerade var coronaviruset så pass nytt att det inte gick att undervisa om det. När studenterna senare kom ut i verkligheten under praktiken och sedan som färdiga sjuksköterskor mötte de viruset på nära håll.

ANNONS

– Vi lärde oss om tidigare pandemier och hur man ska hanterar det, hur det kan stoppas och vilka hygienrutiner man ska vidta. Men med corona var det så svårt eftersom vi då inte ens visste hur det spred sig. Vi var inte förberedda på det, berättar Sara.

Sara och Oscar startade arbetslivet mitt under pandemin

Oavsett pandemi eller ej är steget från den trygga skolbänken till verkligheten på sjukhuset stort. Även om Sara känner att hon får bra stöttning från sina mer erfarna kollegor på medicinavdelningen är utmaningarna många.

– Jag ska inte ljuga, det finns helvetesdagar. Då går man in som en robot och bara kör på. Vissa dagar har jag gått in i läkemedelsrummet och nästan börjat gråta för att det varit så psykiskt jobbigt. Man hinner inte med och när man är ny vill man att allt ska vara perfekt och man sätter så hög press på sig själv. Men det har också börjat släppa nu vilket är jätteskönt, säger hon.

Det känns verkligen rätt, nu är det bara att tuta och köra.

På samma avdelning gjorde 22-åriga sjuksköterskestudenten Oscar Meyer sin första praktik tidigare i år. Han är snart klar med den andra terminen av utbildningen på Högskolan i Halmstad och kommer vara färdig sjuksköterska våren 2023.

– Första dagarna var man helt utmattad för att det var så mycket nytt att ta in. Men det var helt fantastiskt, jag kom dit och kände verkligen att jag hittat rätt, berättar han.

ANNONS

Behandlar patienter med postcovid

Även om det inte vårdas patienter med pågående covidinfektioner på medicinavdelningen har Sara och Oscar sett virusets konsekvenser med egna ögon. De konstaterar att det kan vara skrämmande att se, men framförallt lärorikt.

– Det kan komma patienter till oss efter att de har blivit friska från covid. Eftersom vi är en lungmottagning får vi in många patienter med postcovid. De har kan ha legat i respirator och det är ganska hemskt att se, men det är också intressant eftersom vi får följa hela deras resa från respiratorn tills att de blir friska och kan gå hem, berättar Sara.

– Man ser verkligen att de blir påverkade under så lång tid. Det krävs så mycket vård för att de fått ett litet virus som vi unga inte tänker på särskilt mycket på mer än att man blir snuvig och får feber. Det blir så påtagligt när man ser patienterna på riktigt, säger Oscar.

LÄS MER:Sjuksköterskan Helen har lidit av långtidscovid i ett år

LÄS MER:Fler söker hjälp för postcovid

Pandemin kom med nya lärdomar

Att vara med om den situation som coronapandemin innebär har också lett till nya lärdomar som sjuksköterskorna kanske inte stött på annars.

Sara berättar att patienterna på avdelningen inte får ta emot besök av närstående och att de anhöriga då vänder sig till personalen som får lägga mycket tid på att prata i telefon och svara på frågor. Kravet på visir och munskydd har också gjort kommunikationen med patienterna svår.

ANNONS

När man är ny vill man att allt ska vara perfekt och man sätter så hög press på sig själv.

– Det påverkar patientkontakten jättemycket. Patienterna hör knappt vad vi säger bakom munskyddet och visiret. Det känns inte humant att gå in där och se ut som en alien, man vill ju inte att patienten ska bli rädd för en, säger hon.

– Jag som student och som ska börja jobba på riktigt om två år fick verkligen förståelse för något så enkelt som de basala hygienrutinerna. Innan tänker man ”jaja, det är klart att man tvättar händerna” men nu ser jag varför det är en så vital och grundläggande faktor till att faktiskt minska smittspridningen, säger Oscar.

Ser fram emot en framtid som sjuksköterska

Trots utmaningarna som pandemin fört med sig och den intensiva starten på arbetslivet finns det inget som gör att Sara eller Oscar ångrar sina yrkesval, snarare tvärt om.

– Man har sett att många behöver jobba övertid och går på knäna för att ta sig igenom en arbetsdag. Det är inte skrämmande men jag förstår att det verkligen är slitsamt. Men det har inte ändrat min syn yrket, speciellt inte efter första praktiken. Det känns verkligen rätt, nu är det bara att tuta och köra, säger Oscar.

– Jag hoppas att det nu har uppmärksammats hur viktigt detta yrket är. Kommer det något liknande igen måste vi ha tillräckligt med personal. Jag hoppas fler blir sugna på att läsa till sjuksköterska för det är ett fantastiskt yrke, säger Sara och fortsätter:

ANNONS

– Om jag skulle göra om allt och gå utbildningen en gång till? Absolut!

LÄS MER:Många fler vill utbilda sig till sjuksköterska

ANNONS