Nya råd: Barn med covid-19 i hemmet ska inte gå till skola

Även symtomfria yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma från för- och grundskolan. Under en presskonferens presenterade utbildningsminister Anna Ekström de nya råden, se sändningen här!

ANNONS
|

Sedan tidigare har elever som går på gymnasiet uppmanats att inte gå till skolan om de bor tillsammans med någon som är bekräftat sjuk i covid-19. Nu har Folkhälsomyndigheten uppdaterat förhållningsreglerna för hushållskontakter vilket innebär att också yngre barn omfattas av samma rekommendation.

Det betyder att symptomfria barn ska stanna hemma från för- och grundskola om en anhörig eller annan person som de bor med är smittad av coronaviruset.

– Det här är en viktigt förändring som kommer innebära en större tydlighet i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström under dagens presskonferensen.

De nya rekommendationerna börjar gälla med omedelbar verkan.

Handlar om skolpersonalens arbete

Syftet till de förändrade rekommendationerna handlar inte om att man tror att det kommer påverka smittspridningen utan för att skolpersonal ska kunna fokusera på sitt pedagogiska uppdrag i större utsträckning. Folkhälsomyndigheten står fast vid att barn inte är drivande i smittspridningen.

ANNONS

– Förskolan och skolan är viktigt för elever men skolan och förskolan är också arbetsplatser där personalen just nu har en väldigt tuff arbetssituation, bland annat för att personalfrånvaron är hög. Då är det viktigt att reglerna om vad som gäller verkligen är glasklara, säger Anna Ekström och fortsätter:

– Det minskar också det merarbete som uppstått på en hel de förskolor och skolor för att bland annat anordna ett smittsäkert mottagande av barn i dessa hem.

LÄS MER:Fackförbund positiva till att friska barn stannar hemma

Möjlighet till distansstudier och skolmat

Att ett barn hålls hemma från skolan utan att själv vara sjuk innebär inte att eleven automatiskt har rätt till distansundervisning. Däremot har skolorna en möjlighet att erbjuda det poängterar Anna Ekström.

– Det finns en möjlighet för skolan att via distansundervisning eller på annat sätt se till att barnen får hemuppgifter så de kan hänga med i undervisningen. Distansundervisning kan användas om skolan bedömer att det är lämpligt, säger hon.

Detsamma gäller skolmaten, skolor är inte skyldiga att erbjuda mat till barn som är hemma men kan välja att göra det.

– Om ett barn behöver skolmat under dagen skulle jag ge rådet till det barnet att ringa till rektorn och tala om vad som gäller. Då är jag övertygad om att rektorerna kommer göra sitt bästa med att hjälpa till så att man får stöttning i det. Man har inte rätt till det, men det finns en möjlighet för skolan att hjälpa barnen med det, säger Anna Ekström.

ANNONS
ANNONS