Nya direktiv från FHM om vilka som ska prioriteras för vaccin

Folkhälsomyndigheten ändrade under tisdagen sitt direktiv om vilka som först ska ha de nya vaccinet mot covid-19. Efter det nya beskedet ska nu Region Halland planera hur doserna ska fördelas i länet.

ANNONS
|

Sveriges regioner och kommuner (SKR) har tillsammans med Folkhälsomyndigheten kommit överens om vilka grupper som ska få vaccin mot covid-19 först. Enligt beslutet är det personer inom äldrevården och boende på äldreboenden som är den högst prioriterade gruppen.

Men under måndagen gick både Region Skåne och Västra Götalandsregionen ut med att de vill frångå Folkhälsomyndighetens beslut och även inkludera vårdpersonal i den grupp som ska få vaccinet först. Men i Halland finns inga planer på att frångå FHM:s turordning.

– Jag tycker det är en svår etisk fråga. Halland har varit noga med att följa FHM:s rekommendationer under hela pandemin och jag ser inte det som min uppgift som politiker att frångå deras beslut, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

ANNONS

Mikaela Waltersson säger dock att även Halland vill skydda sin vårdpersonal och att de har fört fram önskemål om att få prioritera upp vårdpersonal i vaccinationsordningen.

– Jag har fått intrycket att FHM kan vara beredda på att ändra sitt direktiv och vi har personer som sitter i diskussion med FHM under dagen. Men jag tycker att det är viktigt att det finns en gemensam nationell linje med syfte att minska smittspridningen i samhället, säger hon.Sveriges regioner och kommuner (SKR) hade tillsammans med Folkhälsomyndigheten kommit överens om vilka grupper som ska få vaccin mot covid-19 först. Enligt den ursprungliga planen var det personer inom äldrevården och boende på äldreboenden som stod först i kön.

Under måndagen gick både Region Skåne och Västra Götalandsregionen ut med att de vill frångå Folkhälsomyndighetens beslut och även inkludera vårdpersonal i den grupp som ska få vaccinet först. I Region Halland var de dock tydliga med att de ville ha en nationell linje.

– Jag tycker det är en svår etisk fråga. Halland har varit noga med att följa Folkhälsomyndighetens direktiv under hela pandemin och jag ser inte det som min uppgift som politiker att frångå deras beslut, sa regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

ANNONS

Mikaela Waltersson berättade dock att även Region Halland hade fört fram önskemålet om att få prioritera upp vårdpersonal i turordningslistan och att samtal med Folkhälsomyndigheten skulle föras om detta under dagen.

Under tisdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de efter diskussioner tagit ett nytt beslut angående vaccinationsordningen. I ett pressmeddelande skriver de:

”Folkhälsomyndigheten anser att det, givet dagens läge, är rimligt att man tidigarelägger viss personalvaccinering i regionerna parallellt med att boende och personal i den kommunala omsorgen vaccineras.”

Efter det nya beslutet säger Region Hallands vaccinationssamordnare Pernilla Wallerstedt att regionen kommer fortsätta följa Folkhälsomyndighetens direktiv men vad det kommer innebära rent konkret för vaccinationsarbetet i Halland är för tidigt att säga.

– Vi planerar varje vecka för hur de doser Halland får ska fördelas och det är för tidigt att säga om det här kommer innebära någon förändring i våra planer, säger hon.

ANNONS