Planer på park. Arise Windpower vill anlägga 16 vindkraftverk i skogstrakterna där Halmstads, Hyltes och Ljungbys kommuner möter varandra.
Planer på park. Arise Windpower vill anlägga 16 vindkraftverk i skogstrakterna där Halmstads, Hyltes och Ljungbys kommuner möter varandra.

Ny vindkraftspark berör tre kommuner

Ännu ett vindkraftsprojekt presenteras. Företaget Arise Windpower vill anlägga 16 verk på mark i tre kommuner.

ANNONS
|

Själv marknadsför och titulerar Arise sin vindkraftspark som Treriksröset eftersom verken är tänkt att byggas i skogstrakterna där Halmstads, Hyltes och Ljungbys kommungränser möter varandra.

Företaget, med styrelseordföranden Pehr G Gyllenhammar i spetsen, har lämnat in uppgifter inför det inledande samrådsmötet som är inplanerat med länsstyrelsen i slutet av september. Förutom Halland berörs även länsstyrelsen i Kronobergs län.

Verken, som är 16 till antalet, hamnar i ett område som de tre berörda kommunerna har pekat ut som lämpligt och prioriterat för vindkraft. Och det är rejäla vindmöllor som är tänkt att sättas upp med en torn- och navhöjd på 150 meter och en rotordiameter på 115 meter. Verken kommer därmed att få en totalhöjd på bortåt 200 meter.

ANNONS

Elproduktionen är beräknad till 88 GWh per år vilket motsvarar eluppvärmningen av cirka 4 400 villor med en genomsnittlig årsförbrukning på 20 000 kWh.

Enligt Arise kommer inte naturreservatet Mogölsmyren, en typisk västsvensk högmosse, att påverkas negativt av vindkraftsplanerna. Detsamma gäller Fylleån.

Porsbjärs naturreservat, som hamnar tre kilometer från de planerade möllorna, påverkas inte heller negativt, hävdar exploatören.

Arise mål är att till 2014 driftsätta 300 vindkraftverk med en produktion på två TWh el per år, vilket motsvarar Sveriges totala vindkraftsutbyggnad vid utgången av 2008. 39 verk fördelade på fem projekt är i drift samtidigt som 25 verk är under byggnation i södra delen av Sverige.

ANNONS