Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1 066 nya fall är det högsta antalet konstaterade fall på en och samma vecka. Den tidigare toppnotering på 987 fall kom i vecka 46, precis efter att Halland fått skärpta restriktioner. Bild: Region Halland och TT
1 066 nya fall är det högsta antalet konstaterade fall på en och samma vecka. Den tidigare toppnotering på 987 fall kom i vecka 46, precis efter att Halland fått skärpta restriktioner. Bild: Region Halland och TT

Ny toppnotering för covidsmitta

1 066 hallänningar konstaterades smittade av coronaviruset i förra veckan, vilket är en ny högstanotering. Även andelen positiva provsvar ökar och är nu uppe i nästan elva procent.

Den som söker efter positiva tecken i Region Hallands summering av den gångna veckan får glädjas åt att ingen av de 17 personer som vårdas på sjukhus för covid-19 behöver intensivvård. Under den gångna helgen (fredag–söndag) har det också ”bara” tillkommit 139 nya fall, vilket kan jämföras med föregående helgs cirka 450 nya fall.

Annars visar siffrorna för vecka 49 en tämligen dyster bild. Av de drygt 8 000 hallänningar som provtogs fick mer än var tionde ett positivt svar. Det är den högsta andelen sedan provtagningen öppnades upp för allmänheten i juni.

Ny toppnotering av antal fall

1 066 nya fall är också det högsta antalet konstaterade fall på en och samma vecka. Den tidigare toppnotering på 987 fall kom i vecka 46, precis efter att Halland fått skärpta restriktioner. I vecka 47 sjönk antalet till 542, men steg återigen vecka 48 (777 fall). Antalet prover har varit lika högt hela tiden, runt 8-9 000.

Inkubationstiden för covid-19, det vill säga perioden från smittotillfället till dess att en person uppvisar symtom, bedöms vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att de blivit smittade. Medelåldern på de hallänningar som nu smittas är 41,8 år.

Nästan tusen hallänningar testade sig förra veckan för antikroppar mot coronaviruset och ungefär var femte (19 procent) fick ett positivt svar.

Läs även: Coronaläget: Halland går mot ny rekordvecka

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här