Bild: Johnny Samuelsson, arkiv
Bild: Johnny Samuelsson, arkiv

Ny autism-enhet vill ge unga samlat stöd

Barn och unga med autism kan komma att få stöd från en ny enhet inom Region Halland, med kompetenser från både psykiatrin och habiliteringen. Autism-enheten beskrivs som unik i Sverige och föreslås ha verksamhet i Halmstad och Kungsbacka.

ANNONS
|

–En utredning från regionkontoret föreslog detta redan 2014, så nu känns det angeläget att vi äntligen kommer i gång, säger Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden för ambulans, diagnostik och hälsa.

I Halland finns cirka 540 barn och unga under 18 år, som har autism som huvuddiagnos eller beteendestörningar kopplade till autism. I dag får de hjälp av både barn- och ungdomspsykiatrin och habiliteringen, men gränsdragningen har inte upplevts som klockren.

– Vi vill nu samla resurserna kring barnen, i stället för att de ska behöva åka runt till olika verksamheter, säger Ann Molander.

ANNONS

Enligt förslaget ska den nya enheten bemannas med kompetenser från nuvarande verksamheter inom bup och habiliteringen, exempelvis psykologer, pedagoger, kuratorer och arbetsterapeut.

En arbetsgrupp har föreslagit att den nya enheten placeras inom bup under ledning av psykiatrinämnden, men driftnämnden ambulans, diagnostik och hälsa vill hellre att den läggs under dem.

– Det handlar inte om prestige, men psykiatrin har en del andra bekymmer och vill avvakta med att starta autism-enheten. Vi tycker att det är viktigast att verksamheten kommer igång och vill ta vårt ansvar. Dessutom anser vi att autism till stor del är en habiliteringsfråga, säger Ann Molander.

I utredningen beskrivs det samlade stödet till barnen som den stora styrkan, samtidigt som konsekvensen blir att verksamheten koncentreras till enbart två platser i Halland.

–Vi är medvetna om att det kan upplevas som negativt, men ska man bygga upp ett kompetenscenter så kan det inte finnas på många ställen. Teamen kommer också att ha uppsökande verksamhet, säger Ann Molander.

Slutligt beslut kring förslaget till autism-enhet, och dess placering, fattas av regionstyrelsen.

– Så fort det finns ett beslut så kan vi sätta i gång, säger Molander.

ANNONS
ANNONS