500 Halmstadkillar födda 2009 har erbjudits sin första dos vaccin mot HPV. ”Det har absolut inte varit några problem att motivera pojkarna eller deras föräldrar, snarare tvärtom, berättar skolsköterskan Anneli Lindhe Käll.
500 Halmstadkillar födda 2009 har erbjudits sin första dos vaccin mot HPV. ”Det har absolut inte varit några problem att motivera pojkarna eller deras föräldrar, snarare tvärtom, berättar skolsköterskan Anneli Lindhe Käll. Bild: Roger Larsson och Heiko Junge/TT

Nu vaccineras även pojkar mot HPV

Sedan tio år tillbaka vaccineras flickor mot viruset HPV, som en del av barnvaccinationsprogrammet. Från och med denna hösten inkluderas även pojkar och 500 Halmstadkillar födda 2009 har erbjudits sin första dos vaccin.

ANNONS
|

– Det har absolut inte varit några problem att motivera pojkarna eller deras föräldrar, snarare tvärtom. Att även pojkar ska vaccineras mot HPV är efterfrågat, säger skolsköterskan Anneli Lindhe Käll, som också är tf verksamhetschef för skolhälsovården i Halmstad.

HPV, humant papillomvirus, är väldigt smittsamt och de flesta drabbas någon gång i livet av en infektion. Ofta är den så lindrig att man inte märker något, men några typer av viruset ökar risken att senare få cancer i livmoderhals, svalg, könsorgan eller ändtarmsöppning.

1100 drabbas av cancer varje år

Att vaccinet tidigare bara erbjudits flickor hänger samman med att det är vanligare att kvinnor får de cancertyper som orsakas av HPV. Varje år drabbas cirka 800 kvinnor och 300 män i Sverige.

ANNONS

– HPV smittar vid sex, då hud och slemhinnor kommer i kontakt med varandra. En del kan även utveckla könsvårtor av HPV-infektionen. I de länder där man har vaccinerat även pojkar har man sett en väldigt god effekt, säger Anneli Lindhe Käll.

Tanken med att ge vaccinet redan på mellanstadiet är att barnen ska vara skyddade längre fram i livet. Har man redan hunnit smittas av en typ av HPV så skyddar inte vaccinet mot just den typen.

Förebygger ytterligare 120 fall

Tidigare har man tänkt att pojkarna fick ett indirekt skydd när flickorna vaccinerades, men genom att vaccinera både pojkar och flickor minskar smittan ytterligare och man räknar med att ytterligare 120 cancerfall ska kunna förebyggas varje år.

– Vaccinet ges i två doser, med minst sex månader emellan. Vi har ett vaccinationsschema där första dosen ges under hösten och den andra dosen under senvåren, berättar Anneli Lindhe Käll.

I samband med att det blev klart att både pojkar och flickor ska erbjudas HPV-vaccination bestämdes också att ge sprutorna redan i årskurs 5. Tidigare har vaccinationen skett antingen i femman eller sexan.

Fler vaccinationer i skolan

Det nya erbjudandet gäller pojkar födda 2009 eller senare. Under hösten har Region Halland beslutat att även pojkar födda 2002-2008 ska kunna vaccinera sig mot HPV, men då på sin vårdcentral och till ett självkostnadspris (1 400 kronor per dos).

ANNONS

Som en del i det nationella barnvaccinationsprogrammet ges i skolan också vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund i årskurs två och vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta i årskurs 8.

– Och i de fall där vi av någon anledning ser att någon vaccination saknas så erbjuds alltid komplettering, som våra skolläkare ordinerar, berättar Anneli Lindhe Käll.

Läs även: Livmoderhalscancer ökar mer i Halland

Läs mer: Bara fyra av fem flickor vaccinerade mot HPV-virus

ANNONS