Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Nu satsar restaurangerna i Apelviken

Knappt har bläcket hunnit torka på kommunens nya detaljplan innan Apelvikens restaurangägare börjat bygga ut. Först ur startgroparna är Olles och Johns Place.

Varbergs kommun har under en längre tid haft som målsättning att utveckla området vid Apelviken och tillåta en högre grad av exploatering för restaurangerna längs stranden. Men arbetet har delvis gått i stå på grund av att området varit en samfällighet som varit delägd av många olika markägare.

Till slut gjorde kommunen slag i saken och gjorde en ny detaljplan för hela området och köpte ut de övriga markägarna.

Nu kan resultatet av denna process börja skönjas. Två av strandens restaurangägare är redan i färd med att bygga ut sina verksamheter.

Först ut är Olles, den lilla restaurangen längst bort mot Vikhyddan som i begynnelsen drogs i gång utan bygglov. Restaurangen har sedan haft tillfälliga bygglov, men fick ett permanent bygglov först i våras i samband med att den nya detaljplanen trädde i kraft.

Den nya detaljplanen har också gett restaurangen möjlighet att expandera, och utbyggnaden är redan i gång.

En ny byggnad tar form i anslutning till den gamla restaurangbyggnaden. Det kommer att bli en inomhusservering – eller inglasat uterum om man vill – med vikbara stora glaspartier som ger möjlighet till flexibilitet beroende på väderförhållanden. Serveringen omfattar omkring 66 kvadratmeter.

Ovanpå denna byggs en indragen andra våning med en säsongsbostad på ungefär 30 kvadratmeter. På denna andra våning finns också plats för en takterass med magnifik panoramautsikt mot Apelviken. Denna ska enligt bygglovet tillhöra säsongsbostaden. Bygget är redan i gång och kommer att vara klart i god till nästa sommar.

Något mer bråttom är det för kollegorna på Johns Place en bit norrut om den planerade utbyggnaden ska hinna bli klar till nästa säsong. Där har ägaren Dorthe Florin nyligen lämnat in en bygglovsansökan.

För Dorthe Florins del handlar det om att bygga om den provisoriska uteserveringen ut mot havet till en permanent inglasad servering. Denna kommer nu att byggas på ett sätt som bättre klarar alla årstider. Serveringen kommer också ha en stor öppen spis för kalla vinterdagar. Utbyggnaden innebär att antalet sittplatser i restaurangen fördubblas från nuvarande 40 (i coronatider) till 80.

– Det innebär mycket större möjligheter för oss året runt och det kommer att bli en fantastisk lokal. En restaurang handlar ju så mycket om miljön, säger hon.

Dorthe Florin hoppas att den utökade verksamheten kommer innebära större möjligheter att ha personal anställd på bättre villkor året runt och kanske också nyanställa.

– Min personal är väldigt viktig för mig, konstaterar hon.

Florin är väldigt positiv till kommunens arbete med den nya detaljplanen och de möjligheter det innebär för henne som företagare.

– Hela området kommer ju att utvecklas. Vi har ett jättebra samarbete mellan restaurangerna i området genom Vännerna i viken och även med kommunen, säger hon.

Olle Borgman, ägare till Olles, har inte velat ställa upp på någon intervju men gått med på att svara på vissa frågor via mejl.

Han skriver om sin tillbyggnad bland annat att: ”Vi har varit extremt väderkänsliga i tio år, förändringen innebär att vi alltid kommer kunna ta emot ett visst antal gäster oavsett om det ösregnar och blåser hela sommaren”.

Han skriver också att han är kritisk mot arrendeformen som försvårar investeringar. Men han konstaterar att: ”Den nya detaljplanen gör att vi kan blicka framåt åtminstone tio år och våga lite mer än med den gamla planen och det känns naturligtvis underbart”.

Nya möjligheter i Apelviken

Den nya detaljplanen har inneburit utökade byggrätter för alla restauranger i Apelviken.

Restaurangen Olles har fått ett permanent bygglov. Användningsområdet för byggnaden har ändrats från kiosk till restaurang. I och med den nya detaljplanen har också den tillåtna byggnadsarean för restaurangen utökats från 50 kvadratmeter till 270 kvadratmeter, varav 30 kvadratmeter säsongsbostad.

För Johns Place del innebär den nya detaljplanen att den tillåtna byggnadsarean går från 480 kvadratmeter till 677 kvadratmeter, varav 130 kvadratmeter bostad. I detaljplanen finns också en bestämmelse om att nya bostäder på Johns Place bara får inredas när den angränsande järnvägen inte längre är i bruk.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!