Nu satsar Ante och Sara på restaurang på Solhaga

”Vi har vårdat huset med respekt för historien” säger Sara Wennerström. I drygt tio år har hon och familjen bott i huset mitt i Slöinge som byggdes år 1900. Nu öppnar hon dörren till sitt hem för restauranggäster.

ANNONS
|

Sara Wennerström och hennes familj med maken Ante, sonen Max, 18 år och dottern Myra 16 år slog sig ner i Slöinge för drygt tio år sedan. De flyttade in i den anrika trävillan mitt i byn som de haft som sommarställe i några år. Snart öppnades Solhaga stenugnsbageri och resten är historia. Från första dagen hittade kunderna till den ombyggda bak- och tvättstugan och bröd från Solhaga var snart i var mans mun. Efter ett par år öppnade hon trädgårdskafé på tomten.

Fem år senare öppnades Borgmästargården mitt i Falkenberg som Sara driver tillsammans med Annsi Lönnberg och Tilda Lundahl.

ANNONS

Boningshuset blir hemma hos-restaurang

Nu, fem år efter invigningen av Borgmästargården och med ett imponerande antal utmärkelser av olika slag i bagaget är det dags för nästa steg. Familjens boningshus som ligger på samma tomt som bageriet har under vintern förberetts för sin nya roll. Wennerströms hem ska bli en hemma hos-restaurang. Det innebär att gäster bokar in sig för en middag, frukost eller lunch och två unga, men erfarna kockar ska tillsammans med Sara Wennerström se till att det serveras rätter med anknytning till Halland.

– Vi har bott på jobbet i tio år och kommer att fortsätta med det, men numera har vi också ett fritidshus i Steninge. Det kändes naturligt att flytta upp på övre våningen för att kunna ta Solhaga ett steg till. Nu möblerar vi om på nedervåningen så att som mest 40 gäster kan få plats.

Det ska bli kul att bjuda hem folk

Under de år som familjen bott på Solhaga, huset i den soliga hagen, mitt i Slöinge har de låtit renovera det mesta. Arbetet har gjorts med hjälp av snickare som är specialiserade på byggnadsvård. Allt från fasader till elkontakter leder tankarna tillbaka till förra sekelskiftet när de första ägarna flyttade in.

– Det är huset som väljer tapeter och inredning. Det ska vara vackert och passa in i husets ålder, säger Sara.

ANNONS

– För några år sedan bjöd vi in de förra ägarnas släktingar och de äldre kände igen sig här.

Många turer med myndigheter

Under pandemiåret har Saras och Antes tankar och planer dragit iväg med ett nytt stort projekt. Efter många turer med myndigheter kring tillstånd och annan byråkrati är de redo att öppna sitt hem för nya gäster.

– Det är roligt att kunna göra något efter pandemin. Mat betyder mycket för gemenskap. Det har vi inte minst märkt under pandemin. Det ska bli kul att bjuda hem folk, säger Sara.

Den största förändringen i hemmet är anpassningen av köket så att det uppfyller kraven på bland annat ventilation. Nya matsalsmöbler är inköpta och den stora ommöbleringen stundar. Två unga, lokala kockar, Hanna Karlsson och Mattias Hemhagen har anställts. De har hunnit skaffa sig en gedigen erfarenhet på olika stjärnkrogar och Sara ser fram emot att samarbeta med dem i det nya restaurangkonceptet.

– Vi ska utgå från bageriet och allt man kan göra av spannmål i olika former. Menyn kommer att förändras efter årstiderna. Jag ser restaurangen som en scen där lokala producenter får ta plats. Vi får se vad som kommer att utspela sig här.

ANNONS

”Stackares er! Vad ska ni göra i Slöinge”

När familjen lämnade Göteborg för att bosätta sig i Slöinge och dessutom öppna ett bageri fick de höra många tveksamma kommentarer. ”Stackares er! Vad ska ni göra i Slöinge” var en vanlig fråga.

– Vi hade inte samma bild som dem. Vi såg företagsamheten och möjligheter för byns utveckling. Vi ville mer än att starta ett bageri, det kändes spännande att vara med om att påverka byns utveckling, säger Sara.

Ett resultat av samarbetet mellan olika lokal företagare är Slöingerundan som idag innehåller 40 företag.

– Vilka människor det finns här och vilka ambitioner! Här finns utrymme för driftiga personer, säger Saras make som delaktig i bageriet, men till vardags driver en reklambyrå i Göteborg.

Sara hoppas kunna ta rundan vidare till att gälla hela Susedalen.

– Det är en del av min dröm, att göra Susedalen till en matregion.

ANNONS