I veckan kan vi räkna med värmebölja och temperaturer uppemot 30 grader.
I veckan kan vi räkna med värmebölja och temperaturer uppemot 30 grader. Bild: Emma Hasselgren

Nu kommer värmen till Halland – upp till 30 grader

Efter regn och rusk är äntligen sommarvärmen tillbaka - och ser ut att stanna. I veckan kan vi räkna med värmebölja och temperaturer uppemot 30 grader.

ANNONS
|

För hallänningarna är det dags att packa strandväskan och röra sig mot närmsta vatten. Veckans väderprognos visar enbart stora solar och höga temperaturer.

Till följd av den väntade värmen har SMHI utfärdat ett meddelande för höga temperaturer.

– Det gäller den här veckan, från tisdag fram tills fredag. Meddelandet kan ta en paus sen för att komma tillbaka nästa vecka. Det ser ut att fortsätta vara varmt då, berättar SMHI:s meteorolog Therese Fougman och meddelar att onsdag och torsdag ser ut att vara dagarna med högst temperatur.

Under onsdagen kommer det på många platser bli över 30 grader.

ANNONS

LÄS MER:Badsugen? Så varmt är det i vattnet i dag – hela listan med badtemperaturerna i Halland

Det som krävs för att SMHI ska utfärda ett meddelande om höga temperaturer är en maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Den här typen av värme innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

– Vid havet kan det kännas något svalare då det fläktar, men det kommer vara varmt överlag i hela länet. Det kommer kännas fuktigt och tryckande, säger Therese Fougman och tillägger:

– Jag tror det kommer kännas sådär kladdigt, nästan lite utomlandskänsla. Man stiger ut och tänker ”var har jag hamnat”.

Efter att helgen varnat för stora mängder regn har vädret tagit en tvärvändning, något som inte är så ovanligt enligt Therese Fougman.

– Det är lite typiskt för den här tiden att det svänger och det blir lite av allt. I år är vi i det läget att väldigt varm luft har kommit in över Sverige i perioder. Just nu har stora delar av landet höga temperaturer att vänta de kommande dagarna.

Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når minst 30 grader under minst tre dagar i följd uppdateras SMHI:s meddelande till en varning.

ANNONS