Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu införs nya fiskeregler i Kattegatt

Från och med måndagen 11 juli införs det nya striktare regler för fisket i Kattegatt. För att bevara havsmiljön utanför Hallands kust införs begränsningar i fisket – och zoner där det råder totalt fiskeförbud.

De nya reglerna gäller för så väl yrkesfiskare som fritidsfiskare på fyra områden utanför Hallandskusten. Det handlar om områdena Fladen, Stora och Lilla Middelgrund samt Morups bank.

SVT Halland rapporterar att de nya reglerna är en följd av den genomgång som regeringen genomförde av Sveriges marina skyddsområden. Där visade det sig att ett flertal områden behövde skärpa fiskereglerna för att bevara miljön, där de fyra områdena i Kattegatt ingår. Bland annat handlar det om att minska risken för bifångst av tumlare och sjöfåglar.

– Det handlar inte om en reglering av fisket för fiskens skull utan det handlar om att skydda unika miljöer i havet, säger Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten till SVT Halland.

Totalt fiskeförbud i vissa områden

På Morups bank kommer det fortsatt att vara tillåtet att fiska men enbart med handredskap och skaldjursfiske med bur. På Fladen och Lilla och Stora Middelgrund kommer det dock att råda totalt fiskeförbud i vissa områden.

– I ungefär halva området kommer det att råda totalt fiskeförbud och på den andra halvan blir det fortsatt tillåtet med handredskapsfiske och burfiske efter skaldjur, säger Martin Rydgren till SVT och fortsätter:

– En del yrkesfiskare påverkas, exempelvis de som trålfiskar efter kräfta. Fritidsfiskarna påverkas endast av de helstängda områdena.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!