Snart är det höst i hela landet.
Enligt SMHI har det sedan den 9 oktober varit höst i hela Halland. Bild: Michael Probst

Nu har hösten kommit till Halland

Även om det kanske inte har känts som det så har det varit sommar i Halland fram tills den 9 oktober. Men nu har det varit hösttemperaturer i mer än fem dagar vilket betyder att hösten har anlänt.

ANNONS
|

För att årstiden ska räknas som höst behöver det vara hösttemperaturer under 5 dagar i följd, alltså att dygnstemperaturen ligger under tio grader. Det finns dock några regler, hösten kan inte komma tidigare än den 1 augusti och inte senare än den 14 februari.

I år är den halländska hösten ganska punktlig och kom precis som förväntat i början av oktober. I den inre delen av länet var den blöta och blåsiga årstiden dock lite sen eftersom det i år blev det höst i hela länet med bara någon dags mellanrum.

– Tittar man på kustbandet brukar hösten komma runt den 10 oktober. I inre Halland kommer den i regel lite tidigare, runt den 1 oktober, säger Therese Fugman som är meteorolog på SMHI.

ANNONS

Höstväder i helgen – men fortsatt soligt

Föra att fira att hösten är här kommer helgen prydas med säsongsenliga väderinslag om blåst, dimma och nederbörd. Men även sol och ljumma temperaturer.

– Till helgen kommer vädret inte förändras särskilt mycket förutom att det på söndag kan bli blåsigt. Dagstemperaturen kommer hålla sig på ungefär samma värden, mellan åtta och tio grader, säger Therese Fugman.

Enligt prognosen kommer regnskurar passera Halland under natten till söndag och även under nästa vecka kan man räkna med en del nederbörd.

Den bitiga hösten med låga temperaturer och halka lär dock dröja ett tag till.

– Halka tror jag är lite längre bort. Däremot blir det kallare luft om nätterna och upp mot höglandet kan det vara frågan om nollgradigt fram på småtimmarna. Men det ser ut att vara ganska torr luft så jag ser ingen risk för halka nu. Kanske lite frost i gräset men på vägarna kommer det nog inte vara några bekymmer.

ANNONS