Nicoline Artursson, från Vilshärad.
Nicoline Artursson, från Vilshärad. Bild: Patrik Ljungman

Nicoline Artursson – vinnarskallen som ständigt strävar mot nya mål

Nicoline Artursson från Halmstad var kvar bland de sista i Robinson 2018, hon har vunnit Miss Sweden och kom på 12:e plats i Miss World. Nu berättar hon om tv-äventyret på Fiji, om de glammiga skönhetstävlingarna och hur hennes modell- karriär började när hon käkade glass i Paris. Dessutom delar hon med sig av en livshotande situation.

ANNONS
LocationHalmstad, Villshärad, Paris, Vilshärad||

Nicoline Artursson blev känd i en större krets när hon tävlade i Rob­inson under vår­en. För 25-åringen från Vilshärad handlade det den här gången om att överleva på en öde ö och få skit under naglarna – inte ha det perfekta hårsvallet eller bli bedömd av en jury som på skönhets­tävlingen Miss World.

Nicoline Artursson uppväxt i Halmstad

Nicoline har förmodligen hunnit vara med om mer än vad de flesta inte ens hinner med under en hel livstid, och jag vet knappt var jag ska börja den här intervjun. Men jag tar bilen för att möta henne i barndomshemmet i Vilshärad utanför Halmstad, och möts av en aura fylld av positiv energi som jag vill påstå är ganska sällsynt i dag.

ANNONS

– Hallå Sara! Var roligt att träffas, välkommen hit! ropar Nicoline samtidigt som hon håller en sprallig liten vovve i famnen.

Det är Paddie, en lekfull fluffboll på sex månader. Hon är en pomchi, en blandras mellan en pomeranian och chihuahua.

– Paddie är så behändig och hon följer med mig överallt. Hon är ofta med på olika events och har fått posa en hel del, säger Nicoline och skrattar.

”Vill inspirera andra människor”

I dag bor hon mitt i Stockholms citykärna, ett stenkast från Stureplan. Hon hänger på fester med kändisar och syns ofta i olika offentliga sammanhang. Hon jobbar dels som modell, dels som influencer där hon inspirerar andra människor via sociala medier.

Hon har över 20 000 följare på sociala medier och har precis fått kontrakt med agenturer som Bonnier Magazines & Brands och ENT.

– Att jobba som influencer handlar för mig om att integrera med mina följare. Om jag på något sätt kan inspirera andra till att göra gott i livet och förverkliga sina drömmar gör det mig otroligt glad. För mig handlar det om att ge – för då tror jag att man får det fina i livet tillbaka. Sociala medier är en fantastisk plattform att bygga och förstärka mitt varumärke på, samtidigt som jag får jobba med det jag älskar.

ANNONS

Men allt började i Vilshärad, där hon växte upp tillsammans med mamma Pernille, pappa Stephan och lillebror Fredrik.

Här är verkligen hemma, och jag är så tacksam att jag har haft havet så nära. Stranden betyder mycket för mig.

Hemma i Vilshärad.
Hemma i Vilshärad. Bild: Patrik Ljungman

Tagit silver i mini-OS

Solen skiner, det blåser lite, men vi tar en kopp kaffe och sätter oss på familjens uteplats. Vilken härlig oas – alla växter gör trädgården ombonad och vi hör fåglarna kvittra.

Innan vi kommer in på Nicolines medverkan i Robinson och de olika skönhetstävlingarna så frågar jag var hennes tävlingsinstinkt kommer ifrån. Svaret hittar vi inom sportens värld – och i fam­iljen.

– När mamma var 15 år blev hon dansk mästarinna i tennis, så jag har nog ärvt en eller två idrottsgener från både henne och pappa, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar tennis och det är nog den sport som har följt mig hela livet, även om jag inte tävlar längre så är det en hobby. Mamma och jag spelade bara för någon dag sedan på grusbanan i Halmstad.

Som barn höll Nicoline också på med truppgymnastik, vilket innebar två-tre timmars träning flera gånger i veckan och tävling nästan varje helg. Och det gav resultat – som tioåring var hon med och tog silver i Stockholm Summer Games, alltså ”mini-OS”, med sin grupp.

– Det var riktigt häftigt.

Nästa sport blev friidrott. Även där satsade hon allt, och efter två år av höjdhoppsträning var hon bland de 20 bästa höjdhopparna i hennes åldersgrupp i Sverige.

ANNONS

När hon skulle välja gymnasieprogram blev det samhäll/ekonomi på Kattegatt, men efter ett år började hon klättra på väggarna – ”jag kunde inte bara gå och låta livet passera, som jag tänkte då, haha”.

Modellkarriären tog fart i Paris - kom 12:a i Miss World

Hon bestämde sig för att fortsätta studierna på svenska skolan i Paris, men det blev inte riktigt som hon tänkt sig.

– Jag fick bo hos en värdfamilj, och utåt verkade den här familjen ha det hur bra som helst. De bodde skitfint, men när jag väl kom dit märkte jag att det var mycket som inte stämde.

– Föräldrarna var nästan aldrig hemma, och de var inte där samtidigt. Deras barn passade på att ha sådana sjuka fester med både droger och alkohol när de vuxna inte var hemma. Festerna höll på hela nätterna och jag fick panik. Jag var tvungen att plugga och ville absolut inte vara kvar, berättar Nicoline som till slut fick en ny värdfamilj.

Med den nya, engagerade värdfamiljen vände livet i Paris – och det var också nu modellkarriären tog fart. En dag när hon satt och åt glass i en galleria kom ett par personer fram och erbjöd henne modelluppdrag.

– Det var helt galet, de kom från det amerikanska märket Abercrombie & Fitch, och de är ju skitstora! Jag fattade inte att det var sant, men det var det! Jag fick jobb som modell för öppningen av deras Flagship Store Opening på den kända gatan Champs-Élysées. Sedan jobbade jag där hela sommaren.

ANNONS

Efter det har Nicoline fått många uppdrag, bland annat i Aten där hon bodde i tre månader. 2011 deltog hon i skönhetstävlingen Miss Sweden – och vann.

– Det var såklart kul, och det var faktiskt Victoria Silvstedt som krönte mig.

Vad betyder det att bli krönt?

– När man vinner Miss Sweden får man titeln ”Sveriges vackraste kvinna”, men det pratar man inte om, det känns lite dumt kanske. Men jag fick ju tävla i Miss World, och det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

Miss World.
Miss World. Bild: Privat

Miss World ägde rum i London samma år, och där kom Nicoline på plats 12 av 127 deltagare. Tävlingen tv- sändes över hela världen, och det var över 1,2 miljarder som tittade.

Otroligt många tittare – var du nervös?

– Jag kommer ihåg när konferen­cieren frågade om jag var nervös, och jag svarade att jag var exalterad. Men inombords var jag så jävelusiskt nervös. Vi stod på scenen i över två timmar och jag har aldrig varit så öm i käkarna, säger hon och fortsätter:

– Det var en otroligt mäktig känsla när de ropade upp ”Miss Sweden”. Jag var oerhört stolt.

Nicoline var med och tävlade i en hel del olika kategorier och hon kvalificerade sig som topp 20 i ”Miss Sport”, ”Miss Bikini”, ”Miss Top Model” och ”Beauty with a purpose”.

ANNONS

Man skulle kunna tro att det under den här tiden var mycket glitter och glamour i Nicolines liv, men ack så fel man kan ha.

– Oj gud nej, det är mycket svett och tårar bakom allt jobb. Jag har fått väldigt många nej i modellsammanhang, och jag har gråtit floder över jobb som inte har gått vägen. Men när jag känner mig nere eller har en riktigt pissig dag, där allt bara känns bajs rent ut sagt, så har jag alltid mina föräldrar nära till hands. De har lärt mig att försöka se allt positivt och köra på även vid jobbiga stunder, säger Nicoline.

Hon berättar om när hon var 20 år, och jobbade stenhårt för att få ett kontrakt med Forever Living Products. Hon ville vara deras ansikte utåt och sälja företagets smink.

– Jag hade lagt ned så mycket tid och skickade en stor affärsplan till dem om hur jag kunde hjälpa deras företag att bli bättre. Men dagen innan jag skulle skriva på kontraktet blev det ett nej, och jag blev helt förstörd.

Nicoline har också varit med om förfärliga upplevelser. Hon berättar om en händelse i Paris, som hon aldrig kommer att glömma.

ANNONS

– Jag och två kompisar hade varit ute, klockan var runt halv ett, och vi skulle gå hem. Vi skildes åt och jag skulle gå ensam hem de 200 meter som jag hade till huset. När jag hade hunnit gå halvvägs kom en bil med åtta killar i och frågade efter två euro, vilket var väldigt märkligt. Och sedan hoppade ett par av dem ut och närmade sig mig. Jag blev alldeles paralyserad...

Nicoline hämtar andan och fortsätter:

– De kom närmare och närmare och jag sprang allt vad jag kunde. Killarna rusade efter och jag mötte ett tjejgäng och skrek ”help me, help me!”. Då vände killarna och sprang tillbaka till bilen och brände iväg fort som fasen. Hade jag inte mött tjejgänget vet jag inte vad som hade hänt. Jag tror inte de var ute efter två euro, om man säger så. För mig var det en farlig och livshotande situation, jag tänkte att ”nu är det slut”, säger Nicoline och inflikar:

– Pappa har fortfarande inte velat se filmen ”Taken”...

Nicoline berättar om hur jobbiga saker som har följt henne genom livet nu i stället ger henne styrka. Och hon hörde av sig till Forever Living Products två år efter att hon hade fått ett nej, och den gången gick det vägen.

ANNONS

– Det var otroligt skönt. Jag jobbade för dem i ett och ett halvt år ungefär och sålde slut sminket – vilket var min uppgift, förklarar hon.

Tiden om äventyret i Robinson och livet efter

Trots modellkarriären och livet som influencer är det ytliga inte så viktigt för henne.

– Jag gillar att befinna mig i sammanhang där man syns mycket, men för mig är det viktiga att hitta sig själv och vara den absolut bästa versionen av sig själv, säger hon och fortsätter:

– Jag jobbar mycket med mina känslor och hur jag reagerar i olika sammanhang. I våras var jag på ett stort event i London med livscoachen Tony Robbins. Det var jag och 13 000 andra personer. Där fick man lära sig sjukt mycket om sig själv och hur man jobbar med det mentala tänket. För allt sitter i huvudet.

En tävlingsinriktad Nicoline i Robinson 2018.
En tävlingsinriktad Nicoline i Robinson 2018. Bild: TV4

Och det psykologiska tänket hade hon nytta av när hon var med i årets upplaga av Robinson, som sändes på TV4.

– Där fick man tänka till innan man sa något. Det var en balans mellan det sociala spelet och att hålla en bra nivå i tävlingarna, inte vara för dålig och inte för bra – man fick inte sticka ut för mycket eftersom man då blev utröstad. Men det är en av de häftigaste upplevelser jag har varit med om. Jag gillar ju egentligen skit under naglarna och jag är verkligen stolt över min medverkan.

ANNONS

Nicoline höll sig kvar länge och föll precis före finalveckan, och för er som har följt hennes äventyr på Fiji vet att hon åkte ut i en duell mot Pascal Mazza Ramsby, som hon också hade en flirt med på ön.

Läs mer om Nicolines äventyr: Nicoline Artursson om tiden och romansen i Robinson

– Ja det blev lite komiskt. I stundens hetta blommade känslor upp, men i dag är vi bara vänner vilket känns helt rätt. Men att jag åkte ut före finalveckan var verkligen tungt. Usch, jag ville ju vinna!

Är livet på ön verkligen så som det framställs på tv?

– När det gäller maten var det som på tv, vi åt knappt något och jag gick ner åtta kilo. Sedan är det stora tv-team på plats och vi gjorde intervjuer hela tiden. Vissa dagar fanns det ju mer att göra än andra, men det blev aldrig långtråkigt. Det var rätt skönt att få slappa emellanåt också.

Läs mer: Nu är Nicoline Artursson och Nick Söderblom redo för ”Robinson 2018”

Så, vad händer härnäst?

– I dag jobbar jag som influencer, och älskar att inspirera andra människor till att göra det man själv vill, för allt går och ingenting är omöjligt. Men min absolut största dröm är att få vara programledare, det vore väldigt kul. Jag älskar showbusiness och vill jobba med det i framtiden, så man vet aldrig.

ANNONS

Och det verkar som Nicoline har satt sikte mot USA.

– Jag trivs bra i Stockholm, men i framtiden kommer jag att bo nära havet. Det vore trevligt att få uppleva livet längs med västkusten i USA. Los Angeles hade inte varit helt fel.

Mer om Nicilone Artursson:

Ålder: 25 år.

Bor: Stockholm, uppvuxen Vilshärad utanför Halmstad.

Karriär: Vunnit Miss Sweden 2011, kom 12:a i Miss World 2011 och medverkade i Robinson 2018.

Familj: Mamma Pernille, 52 år, pappa Stephan, 54 år, lillebror Fredrik, 21 år och hunden Paddie.

Om sin tävlingsinstinkt: ”Den har jag alltid haft med mig och den kommer såklart från min idrottsbakgrund, och från första början från mina föräldrar. De har alltid varit tävlingsinriktade.”

Om Nice-resan tidigare i sommar: ”Pappa tävlade i Iron Man. Tiderna blev inte riktigt som önskat, men han hamnade i en krasch i berget med några britter och fick sår på benen och ont i svanskotan. Men cykeln höll och han kom i mål, ren vilja gjorde det hela. Vi hejade på för fulla muggar.”

Tre sommarfavoriter i Halland:

Stranden i Vilshärad och hela kustlinjen längs med Halland ”Det är otroligt vackert.”

Riccardos glass ”OMG! Jag älskar glass och min favorit är hasselnöt. Den är sjukt god.”

After beachen i Tylösand ”En fin sommardag är det hur kul som helst.”

ANNONS