Naturfotograf Patrik Leonardsson kan sitt Halland

I snart 30 år har Patrik Leonardsson utforskat länet med sin kamera, och ofta fått frågan varför han är så obenägen att lämna Halland. Hans svar är enkelt: ”Vi har ju allt!”. Här tipsar han om tre häftiga utflyktsmål och berättar om den fotoutställning han för tionde året har i Särdals kvarn i Haverdal.

ANNONS
LocationVilshärad, Haverdal|
|

Han öppnar dörrarna och bjuder in i det lilla annexet, där cirka 15 fotografier hänger på väggarna (ytterligare ett tiotal finns i caféet strax intill). Här finns alla naturtyper, väder och årstider. För Patrik Leonardssons strövtåg i den halländska naturen begränsar sig inte till sommaren, utan han ger sig ut med sin kamera året om.

Sedan 2010 har han en sommarutställning på Särdals kvarn och kan konstatera att vissa besökare kommer tillbaka år efter år. Och det finns några foton som bara måste hänga på väggen, annars blir stammisarna bekymrade.

– Det är dels en bild på Tylön med blommande trift i förgrunden, dels en bild där man ser hur Nyrebäcken slingrar sig ut i havet, berättar Patrik och tillägger att sommarmånaderna på kvarnen är en viktig del av hans verksamhet.

ANNONS

Förutom de bofasta är det många sommarhallänningar som vill ha vackra bilder från Halland i sina stugor.

– Men även det omvända är vanligt: de som vill ha med sig lite Halland hem till Stockholm, Småland eller var de nu kan tänkas bo permanent, säger Patrik.

Han har jobbat som frilansande naturfotograf sedan början på 1990-talet och av kollegor har han ofta fått frågan varför han hänger sig kvar här hemma. Men han har aldrig tvekat om svaret:

– Vi har ju allt i Halland! Här finns så många olika naturtyper: kust och inland, skog och slätt. Och varje gång jag ger mig ut hittar jag något nytt. Det är liksom min värld.

Patriks tre naturtips:

1. Virsehatt – i inlandet nordost om Halmstad

”Trolsk, fornnordisk inlandskänsla när den är som bäst – i dessa skogssalar infinner sig en extra stor samhörighet med naturen. Virsehatt är Hallands äldsta naturreservat och består till större delen av en bergskupol som reser sig som ett plommonstop ur skogslandskapet. När man bestigit ”hatten” möter en storslagen vy. På bergets norrsida bär stigen ner genom ett John Bauer-liknande skogsparti med mossiga stenar och knotiga träd, för att sedan mynna ut i vackra hagmarker i ån Sennans dalgång.

2. Borrås Skåra – i inlandet utanför Väröbacka

”En mäktig djup skåra i urberget där en stig leder dig fram i skårans botten. Givetvis mytomspunnen, påminner lite som Mattisborgen i Ronja Rövardotter. Varma dagar är det extra behagligt att vandra genom sprickan, eftersom berget kyler. Borrås Skåra är en av Hallands märkligare naturformationer och uppe på berget kan man blicka ner i den tio meter djupa sprickan. Vänder man sig mot väster har man en fin vy över Väröbygden.”

3. Nidingen – i havet utanför Onsala

”Ett fantastiskt utflyktsmål – om än lite väderberoende. För den som gillar kustnatur, fåglar och kulturhistoria är detta en ren och skär fullträff. För den som bara vill ta det lugnt är miljön mycket avstressande, och det kristallklara vattnet inbjuder till svalkande dopp. Det finns ett vandrarhem på ön och jag rekommenderar att man bor över eftersom morgon och skymning är otroligt vackra. Nidingen var Sveriges första fyrplats och de två tornen från 1800-talet står som stolta kulturminnen och utgör tillsammans med två nyare fyrtorn från 1940-talet Nidingens kända siluett.”

Patrik Leonardsson.
Patrik Leonardsson. Bild: Johan Persson

Patrik Leonardsson

Ålder: 52 år.

Bor: Hus intill den gamla kvarnen i Möllegård utanför Halmstad.

Familj: Hustrun Kia och sönerna Fabian, 18 år, och Caspar, 16.

Gör: Frilansande naturfotograf, har drivit sin egen firma sedan 1995. Har också gett ut ett antal böcker där han skildrat den halländska naturen i både text och bild.

Särdals kvarn

Särdals kvarn byggdes 1890, var i drift fram till 1967 och blev byggnadsminne 1980. Med sina sex våningar och fyra malningsstenar är den en av Nordens största. I dag finns en butik i kvarnens tidigare magasin, som är ihopbyggt med kvarnen via en loftgång. Ladugården är café, och ett tillbygge på kvarnfoten är det galleri där Patrik Leonardsson har haft sin sommarutställning sedan 2010.

Kvarnen ägs av makarna Malin Brännstedt och Hans Jonsson, som också driver verksamheten där.

ANNONS