Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De 95 äldrelägenheterna på Karl XI:s väg blev sist ut med att förlora nattbemanningen. Istället är det nu nattpatrullen som svarar på trygghetslarm .”Och de som har beviljade omvårdnadsinsatser nattetid får dem nu av nattpatrullen istället, säger verksamhetschefen Marinette Urell. Bild: Anna-Karin Forsberg och Privat
De 95 äldrelägenheterna på Karl XI:s väg blev sist ut med att förlora nattbemanningen. Istället är det nu nattpatrullen som svarar på trygghetslarm .”Och de som har beviljade omvårdnadsinsatser nattetid får dem nu av nattpatrullen istället, säger verksamhetschefen Marinette Urell. Bild: Anna-Karin Forsberg och Privat

Nattpersonal ersätts med trygghetslarm

Halmstads kommun har successivt gått från att ha nattpersonal i sina äldrelägenhetshus till att låta nattpatrullen besvara och åtgärda trygghetslarm. Nu är förändringen genomförd även på det sista äldrelägenhetshuset, det på Karl XI:s väg.
– Det handlar om en kvalitetssäkring och påverkar inte kunderna, säger Marinette Urell, chef för kommunens hemtjänst.

Äldrelägenheter kallades tidigare servicelägenheter och i Halmstads kommun finns elva hus med totalt 416 lägenheter (se faktaruta). Boendet på Karl XI:s väg är det näst största, med 95 lägenheter.

Fram till nu har Karl XI:s äldrelägenheter haft bemanning nattetid och personalen har då gjort olika så kallade omvårdnadsinsatser, som att hjälpa till med toalettbesök eller ge mediciner, men också besvarat och åtgärdat trygghetslarm. Från med i måndags (3 maj) sköts dessa uppgifter av kommunens nattpatruller.

– Karl XI har varit det sista lägenhetshuset med ett internt larmsystem. På alla andra har vi gått över till samma larmsystem som man har i ett ordinärt boende. Det är kopplat till en central trygghetslarmcentral, som i sin tur kontaktar antingen dag- eller nattpatrullen, berättar Marinette Urell.

Ska inte påverka insatserna

Det interna larmsystemet på Karl XI:s äldrelägenheter ska nu ha blivit så omodernt att det inte gick att få tag på reservdelar.

– Att ha ett modernt trygghetslarm är en kvalitetssäkring och inget som påverkar insatserna hos kunderna. De som har beviljade omvårdnadsinsatser nattetid får dem nu av nattpatrullen istället, säger Marinette Urell.

Har förändringen väckt några reaktioner, som att det upplevs mindre tryggt när det inte finns personal på plats på natten?

– Nej, jag har inte hört någonting, varken från boende, anhöriga eller personal, säger Marinette Urell.

Nattpersonal har fått andra jobb

Nattpersonalen på Karl XI:s äldrelägenheter har nu fått andra tjänster i kommunen:

– Det handlar om 5–6 personer och alla har fått en placering som de varit nöjda med, säger Marinette Urell.

Inte heller Anna-Karin Kristiansson, chef för kommunens hemsjukvård och för nattpatrullen, ser något negativt med förändringen:

– Nej, det ska inte bli någon skillnad mot tidigare för kunderna. Att bo i en äldrelägenhet är mer likt att bo i en vanlig lägenhet än på ett äldreboende. Och alla som beviljats trygghetslarm som biståndsinsats har förmåga att använda det.

Läs även: Ny skepsis mot äldreboenden – 23 lägenheter står tomma

Läs mer: 93-åring sitter fast i kön till äldrelägenhet

Fakta: Äldrelägenheter i Halmstad

Halmstads kommun har elva äldrelägenhetshus med totalt 416 lägenheter, som är tillgänglighetsanpassade och har nära till service och seniorrestaurang.

Sju av husen ligger i Halmstads tätort och övriga i Simlångsdalen, Getinge, Oskarström och Åled. Störst är boendena på Nyhem och Karl XI:s väg med 101, respektive 91 äldrelägenheter.

För att få ställa sig i kö till en äldrelägenhet ska man ha fyllt 75 år. Man ska också uppfylla ett av fyra kriterier och antingen uppleva ensamhet/oro, ha en olämplig boendemiljö, ha stora behov av bostadsanpassning eller ett funktionshinder som påverkar vardagen.

Vem som får flytta till en ledig äldrelägenhet avgörs enbart av hur länge man stått i kön. Sedan 2015 görs ingen behovsprövning, eftersom det då infördes krav på att alla biståndsbedömda boenden ska ha nattbemanning.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här