Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nadja Leek: ”Det vi har här, det är ren Hallandslyx!”

En tidig augustimorgon för 25 år sedan lämnade jag bagarnas och konditorernas huvudstad Paris, inklusive min alldeles egna franske bagare, ett kvarter bort från Eiffeltornet. Jag var kär, lite rundare och ledsen, men innerst inne visste jag att det var en annan livsplats som väntade. Men först skulle jag se hur andra platser i världen doftar och smakar.

Jag växte upp i södra Tyskland och som barn fanns det inget värre än att behöva tala om vad man hade gjort på sommarlovet. Hur coolt var det att berätta att min familj hade jagat ”kulinariska upplevelser”, såsom att testa alla Paul Bocuse-lärljungar i Lyon, cykla på kulturtunga cykelsträckor bland vingårdar i ­Österrike eller leta efter den finaste Pineau des Charentes i en mogen och saftig Charentais-melon? Nej, det var inte coolt – på 1980-talet fanns inte begreppet foodies!

Med maten i centrum

Men i dag ser jag på våra äventyr med andra ögon. I min familj har vi alltid bevarat det som tidigare generationer skapat med sina händers kraft. Genom krigstider och kristider. När jag var barn skötte vi en liten vingård, med tillhörande odlingar med frukt och grönt. Medan kompisarna gick och badade, tvingades brorsan och jag att ta hand om oändliga mängder av egenodlat. Det saftades och syltades konstant, och på vintern tappade vi vin i ­flaskor tills vi inte hade någon känsel kvar i fingrarna. Oundvikligen och lyckligtvis har det blivit en väsentlig del av min personlighet, där mat och dryck är en del av min kärlek till livet.

Nyförlöst i hormon- och amningskarusell och med 80 flyttkartonger upptäckte jag långsamt var jag hade hamnat.

Min familj tar fortfarande hand om den lilla vingården, men min egen livplats är numera Halland. Efter att ha bott på en mängd ställen som Paris, Luxemburg och Stockholm flyttade vi för sex år sedan till min mans hemstad Varberg. Nyförlöst i hormon- och amningskarusell och med 80 flyttkartonger upptäckte jag långsamt var jag hade hamnat. Var det här kanske matparadiset? Kustbagaren i Varberg skötte om vårt dagliga bröd, och gråa västkust-­lördagar spenderades med torgbesök och korgar fulla av härproducerade råvaror. Helgutflykterna blev åter kulinariska upptäcktsfärder och vi träffade en del av de människor som varje dag lägger grunden till Hallands breda skafferi: de som odlar och förädlar med kärlek och passion och de som förverkligar sin dröm just här. De som experimenterar, vågar och bygger upp. Och så kom första affischen om Farmers Market på Strömma Farm­lodge – och då var kärleken till mat-Halland beseglad.

För Halland är en älskvärd plats. Vi behöver inte åka till Lyon för att äta superbt, vi behöver inte åka till Toscana för att hitta Pecorino, vi behöver inte nöja oss med tolv hallon i en liten kartong på Hötorget i Stockholm för dyra pengar. Det vi har här, det är äkta Hallandslyx!

Allt fler vill upptäcka en plats genom att smaka på den, känna på den och helst lära sig att göra det själv…

Numera drivs jag av att många fler ska upptäcka ­Halland och våra måltidsupplevelser. Hobbyn att tipsa andra om smultronställen som gör livet så mycket godare är en del i mitt jobb som strateg på Visit Halland. Och maten inom resandet blir allt viktigare. Maten är ett ”enkelt” sätt att närma sig den lokala kulturen och har alltid varit en viktig del av helhets­upplevelsen. Men nu ser man också en växande skara av matintresserade resenärer som kan tänka sig att resa bara för matens skull. Enligt en undersökning från Visit Sweden vill 25 miljoner internationella resenärer uppleva ­maten i Sverige. Allt fler vill upptäcka en plats genom att smaka på den, känna på den och helst lära sig att göra det själv – knåda en kanelbulle eller rulla en köttbulle.

Stoltheten måste öka

Den matintresserade målgruppen spenderar dessutom mer pengar än andra besökare. Halland har redan mycket av det som efterfrågas, men våra kulinariska upplevelser behöver bli mer synliga och digitalt tillgängliga på våra fokusmarknader. Vi behöver fler autentiska, naturnära och hållbara matupplevelser och stoltheten måste öka. De halländska matprofilerna behöver bli bättre på att slå sig för bröstet och vi behöver alla hjälpa till.

Skördetid i Halland är ett utmärkt tillfälle. Hemma i Tyskland var första dagen på vinskörden den heligaste dagen på året – och så är det fortfarande. Då tar pappa på sig sin finaste skjorta. Alla som under året har kämpat hårt, lidit med väderprognosen, vakat genom frostnätter och nästan brutit ihop på grund av torrperioder, går nu in i en härlig tid med stor tacksamhet och ödmjukhet.

Och när det är skördetid i Halland är gårdsbutikerna fyllda och utbudet av måltidsupplevelser är som störst. Nu är det lätt att tipsa vänner, familj och gäster om allt som händer här. Varför inte ge sig ut på en roadtrip och fylla skafferiet inför vintern?

Den allra bästa livsplatsen

Hade jag gift mig med min franske bagare hade jag säkert också blivit lycklig (och rund), men jag hade gått miste om ett äkta matmecka och min alldeles egna bästa livsplats: Halland. Och när vi nyligen startade upp en Tysklandssatsning här på jobbet så ville en av de tyska rese­arrangörerna ha förslag på ”helst så många små ­bagerier, caféer och idylliska utflyktsmål som möjligt”. Då tänkte jag att ”om han bara visste hur rätt han har ­hamnat!”.

Fotnot: Skördetid i Halland pågår augusti, september och oktober – mer info hittar du på skordetidihalland.se

Nadja Leek

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Andreas och två barn, Lina och ­Ludvig. ”Min man träffade jag i Trier för 20 år sedan, när vi båda studerade där. Han var utbytesstudent från Halland, och när han rest hem hoppade jag på Euro­lines-bussen – det fanns inga billiga flyglinjer då – och åkte 20 timmar norrut för att hälsa på någon jag knappast kände…”.

Bor: I Varberg sedan sex år. Uppvuxen nära Stuttgart i södra Tyskland.

Gör: Strateg på Visit Halland, Region ­Halland.

Mitt bästa halländska matminne: ­”Kräftor på en brygga i Läjet vid mitt ­första besök här för sisådär 20 år sedan. Andreas fantastiska dippsåser fick mig att stanna – kärlek går som bekant ­genom magen.”

Den utsikten är oslagbar: ”360° pano­rama vid den lilla stranden Kohagen i Gamla Köpstad, Träslövsläge. Hav, hav och vacker kustnatur.”

Varför hemestra/semestra i Halland: ”Halland är ett må-bra län. Med det bästa av alla världar och närheten mellan hav och skog och deras respektive skafferier. Guldkant på naturupplevelsen sätts av maten, och att kunna droppa in på en restaurang precis som man är, med saltvatten i håret, det gör att axlarna sänks. Det är frihet i all enkelhet. I år styrs sommarturen med hjälp av appen A day in Halland, där finns mycket att upptäcka som vi inte visste fanns.”

Hallands unique selling point: ”Äktheten i allt vi har, gör och hur vi är.”

Ser fram emot just nu: ”Skördetid i ­Halland, Sveriges längsta matfest. Under två månader myllrar det av fina mat- och dryckesupplevelser för alla smaker. Jag passar på att ge tre fina tips: Självhus­hållardrömmar hos PaulssonPaleo i ­Simlångsdagen den 16 augusti, Smaka på Falkenberg på cykel den 22 augusti, och BeerMakers Dinner på Joels Brygga i Träslövsläge den 19 september.”

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här