Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Nätdoktorer kostar regionen miljonbelopp

Allt fler hallänningar lockas av möjligheten att gå till doktorn på webben. Besökaren betalar bara en patientavgift, men resten av kostnaden får Region Halland stå för. Sedan sommaren har besök hos Min doktor och Kry kostat regionen 1,3 miljoner kronor.

– Det här ju en ny bransch och vi behöver nu skyndsamt reda i vad som är en rimlig kostnad för ett webbaserat läkarbesök. SKL (Sveriges kommuner och landsting) har precis fått i uppdrag att snabbutreda frågan, säger William Hedman, regionens ekonomidirektör.

De privata nätläkarbolagen uppger själva att de redan behandlat runt 70 000 patienter vardera. Men även om Region Halland står för notan för de halländska besöken så kan man inte påverka kostnaden. 2015 kom nämligen en ny patientlag som ger rätt att söka vård i vilket landsting man vill. 

För att kunna dra nytta av detta så har både Min doktor och Kry skrivit avtal med var sin privat vårdcentral, i Jönköping respektive Tranås. Dessa har i sin tur har avtal med Region Jönköpings län. När en hallänning går in på Min Doktor eller Kry räknas det som ett besök hos den privata vårdcentralen och Region Jönköping skickar en faktura till Region Halland för "utomlänsvård". Under 2016 innebar det en kostnad på 2 135 kronor per besök. 

Efter att flera landsting reagerat på att man får betala lika mycket för ett nätbesök som för ett fysiskt besök, så tog Regin Jönköping fram ett särskilt pris för "webbaserat läkarbesök". Från och med i år fakturerar man istället 1 200 kronor per besök.

Samtidigt som SKL nu utreder om detta är ”rätt” kostnad, så kräver Region Skåne tillbaka cirka två miljoner kronor som man anser har ”överfakturerats” under 2016. Region Halland har däremot inte ställt något liknande krav.

– Vi har inte sett någon anledning att räkna på detta, utan väntar på vilken prislapp SKL ska komma fram till. Sedan får det väl bli en diskussion mellan oss och Region Jönköpings län, säger William Hedman.

Region Halland har även valt att inleda ett särskilt samarbete med Min doktor, vilket Hallandsposten berättat om tidigare. Sedan i somras kan de halländska vårdcentralerna hänvisa till deras nätdoktorer, för att på så sätt avlasta den egna verksamheten. 

Samarbetet betecknas som ett pilotprojekt och pågår till den 31 mars. Om vårdcentralen anser att ett digitalt besök är lämpligt så får patienten en personlig kod och en särskild webbadress att gå in på. Patientavgiften blir då densamma som vid ett vanligt besök på en vårdcentral, 150 kronor, i stället för de 250 som Min doktor vanligen tar. Fram till årsskiftet hade cirka 250 hallänningar nappat på erbjudandet.

Genom avtalet mellan Region Halland och Min doktor betalar regionen bara 450 kronor per besök för dessa patienter. Betalningen går direkt till Min doktor, i stället för att faktureras via Region Jönköpings län. I de 450 kronorna ingår dock inte eventuella kostnader för röntgen och labb, vilket det annars gör.

– Det är ett alldeles särskilt fördelaktigt pris, eftersom vi ser det som en investering i kunskap om hur man kan samverka på ett bredare plan. Region Halland är också en viktig referenskund för oss. Skulle det bli en fortsättning på samarbetet så är båda parter införstådda med att det blir fråga om en högre ersättning, säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min doktor.

Till och med februari har Min doktor fakturerat 197 000 kronor för de halländska patienter som fått en särskild kod. Betydligt fler verkar dock ha besökt en webbdoktor på vanligt sätt. Region Jönköpings län har skickat fakturor på 713 000 kronor för besök hos Min doktor och 393 000 kronor för besök hos Kry.