Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nästa vaccinationsfas i fara – regionen väntar på besked

De kommande veckorna är det tänkt att Region Halland ska gå in i fas 2 av vaccineringen och bland annat börja vaccinera länets 70-plussare. Men planeringen är i fara eftersom regionen ännu inte fått något besked om leveranserna.

Regionens organisation står redo för att kraftigt växla upp vaccinationsprocessen vecka 6 eller vecka 7. Då är det enligt planeringen tänkt att fas 2 i vaccinationsprocessen ska inledas. I fas 2 kommer 70-plussare, funktionsnedsatta och de som jobbar patientnära inom vård och omsorg börja få sina efterlängtade sprutor.

I samband med detta ska samtliga länets vårdcentraler involveras i vaccineringen i stället för nuvarande tio. Regionens logistikavdelning står också redo att växla upp sina leveranser.

Men planerna ser i nuläget helt ovissa ut.

LÄS MER: Vårdcentraler är igång med vaccinationer mot covid-19

– Vi har beredskap för att inleda fas 2, men väntar på leveransplan från Astra Zeneca. Vi trodde att den skulle komma i fredags, men det gjorde den inte. Och den har inte kommit i dag heller, berättar Region Hallands vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt för HP på måndagseftermiddagen.

Det finns också frågetecken kring om Astra Zenecas vaccin alls kommer att vara tillräckligt verkningsfullt för äldre personer. Företrädare för Folkhälsomyndigheten sade till tidningen Dagens Medicin under måndagen (rapporterade TT) att det lutar mot att vaccinet kommer att få en åldersbegränsning i Sverige.

– Vi tror ju att det blir så. De flesta lutar åt att sätta en åldersgräns. Vi håller på att jobba med frågan, säger Sören Andersson, chef för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

LÄS MER: Regionen går ut med sin tidsplanering för vaccineringen i Halland

LÄS MER: Därför håller Halland igen med vaccineringen

Problemen hos vaccintillverkaren Astra Zeneca kan få en rad följder både på nationell och regional nivå.

– Det kan hända att vi får göra anpassningar i planeringen det gör vi hela tiden utefter hur mycket vaccin som finns att tillgå. Men det kan också komma nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten om prioritetsordningen om leveranserna förändras, säger Wallerstedt.

– Det kan också hända att vi får så lite vaccin att det är meningslöst att sprida ut det på alla vårdcentraler. Då behöver inte alla vårdcentraler involveras inledningsvis, säger hon.

Region Hallands tanke är att de äldsta bland 70-plussarna ska vaccineras först, och att dessa ska få information via brev. Sedan följer vaccinationen av funktionsnedsatta inom LSS. Även dessa informeras via brev om hur bokning kommer att gå till. Vård- och omsorgspersonalen informeras av sina arbetsgivare.

LÄS MER: Här är regionens huvudspår för vaccinationslokaler

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!