Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med den sjunde januari rekommenderar folkhälsomyndigheten allmänheten att under vissa tider använda munskydd i kollektivtrafiken. Bild: Andres Olsson/TTELA / Johan Svensson
Från och med den sjunde januari rekommenderar folkhälsomyndigheten allmänheten att under vissa tider använda munskydd i kollektivtrafiken. Bild: Andres Olsson/TTELA / Johan Svensson

Munskydd blir eget ansvar i kollektivtrafiken

Munskydd eller inte munskydd? Det har varit en ständigt närvarande fråga under snart ett år. Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten allmänheten att bara det åtminstone i kollektivtrafiken och Hallandstrafiken kommer att agera därefter.

Rekommendationen om munskydd börjar gälla den sjunde januari och gäller tider då det på bussar och tåg tenderar att kunna uppstå trängsel – vardagar klockan sju till nio på morgonen respektive 16 till 18.

– Vi kommer att följa rekommendationerna. Dels kommer vi att informera om tider och varför de som är födda 2004 eller tidigare bör bära munskydd, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef på Hallandstrafiken.

Förhållningssättet är dock samtidigt att det är resenärens ansvar att införskaffa munskydd.

– Som ett reservalternativ om man inte har hunnit skaffa munskydd kommer man att kunna hämta ut ett munskydd mot uppvisande av biljett på våra kundservicebutiker. Men det kommer inte att finnas munskydd att få ombord, säger Möllerström Henstam.

Det finns två kundservicebutiker i Halmstad och en i Laholm, samt en i Varberg respektive Falkenberg.

När rekommendationen börjar gälla, på torsdag, hoppas Hallandstrafiken ha munskydden på plats att kunna dela ut.

– Det ser ut som att vi kommer att ha dem då. De beställs genom Region Halland.

Men för den som reser kollektivt redan innan torsdag kan man enligt Yasmine Möllerström Henstams utsago redan se en hel del resenärer som bär munskydd.

– Allmänheten har faktiskt redan börjat använda det en del, även om trängseln som man kan uppleva i storstäder inte direkt finns här. Det är främst när skolorna har varit igång som det har kunnat bli trångt, men jag har inte uppfattat att det har varit någon trängsel nu.

Huruvida allmänheten kommer att ta till sig av råden och applicera dem i sin vardag kommer Hallandstrafiken inte att följa upp. Man har däremot varit i kontakt med firman som städar bussarna för att det inte ska ligga munskydd kvar och skräpa.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här