Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grisarna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Bild: Kent Hallgren/arkiv
Grisarna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Bild: Kent Hallgren/arkiv

Munkagårdsgymnasiets grisar utreds för salmonella

Två halländska grisgårdar har spärrats under Jordbruksverkets smittspårning av salmonella. 5 000 grisar har hittills slaktats på grund av smitta i södra Sverige.

Munkagårdsgymnasiet och en gård i Falkenberg uppges ha köpt grisar från den salmonelladrabbade farmen i Blekinge. Jordbruksverket utför nu en omfattande smittspårning och den 22 september utfärdades spärrförklaring på båda gårdarna, vilket innebär tillfälliga begränsningar i hantering av djur och gödsel.

– Smitta är inte konstaterad och de första testen var negativa. Men sedan det uppdagades vilken typ av salmonella det var spärrades samtliga gårdar som haft samröre med den berörda gården. Nya tester utfördes i torsdags och vi väntar svar i dagarna, berättar Christer Holm driftledare vid Munkagårdsgymnasiet.

LÄS MER: Halländska grisar provtas för salmonella

Ann-Christine Ring är smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket och berättar att den typ av salmonella som hittats i Blekinge heter Cholera-Suis. Vanlig salmonella bekämpas av hälsoskäl för människor men det som gör Cholera-suis extra allvarlig är att den även kan göra djuren sjuka.

– Den är ovanlig och har inte funnits i Sverige på över 40 år, därför är vi extra måna om att bli av med den. Det finns fall i andra länder där många djur dött.

Vad kan konsekvenserna bli om ni hittar smitta på gårdarna?

– Oavsett på vilket sätt man hittar smittan så spärras gården. Sen får man hjälp av veterinär och jordbruksverket att bekämpar det, och det gör man på olika sätt. I de flesta fall läker smittan ut på individnivå, men det är inte alltid man kan vänta på det och då kanske man måste tillämpa avlivning, säger Ann-Christine Ring.

Munkagård fortsätter undervisningen

På Munkagårdsgymnasiet fortsätter undervisningen, men under extra försiktighet.

– Vi följer som vanligt våra strikta smittskyddsrutiner. De enda som kommer in till grisarna är de som verkligen behöver vara där och då håller vi hygien, byter kläder och spritar händerna hela tiden, säger Christer Holm.

Hur skolan skulle hantera och reagera vid en händelse där smitta hittas bland deras grisar är inget som Holm vill spekulera i.

– Jordbruksverket bestämmer vad som händer om det blir ett positivt resultat. Vi gör inget på eget bevåg utan följer de riktlinjer som finns. Det enda vi kan göra nu är att invänta resultatet från provtagningen.

Fakta: Salmonella

Salmonella är en bakterie som är skadlig för människor och förekommer i livsmedel såsom kött, mjölk och ägg. På grund av omfattande smittspårning och bekämpning av bakterien är salmonella relativt ovanlig i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!