De fyra killarna åtalas för grov misshandel i Varbergs tingsrätt.
De fyra killarna åtalas för grov misshandel i Varbergs tingsrätt. Bild: Annika Karlbom

Misstänkt våldtäktsman misshandlad av tonårsgäng

En tonåring från Varberg misstänks för våldtäkt. Bara dagar efter brottet blev han själv uppsökt av fyra ungdomar och utsatt för en grov misshandel.

ANNONS
|

Den 7 augusti förra året misstänks tonåringen ha våldtagit en tjej vid en lekplats i Varberg och en vid en väg i närheten. Båda de misstänkta våldtäkterna ska ha skett efter fysiskt våld i form av strupgrepp.

Tre dagar senare utsattes den misstänkta våldtäktsmannen själv för en grov misshandel.

Fyra killar i 15-årsåldern, som kände tjejen som blivit angripen, sökte upp killen vid en församlingsgård i Varberg. Enligt några av ungdomarna var tanken att ställa killen till svars. En av dem tvekade in i det sista: ”Grabbar, är det här verkligen en bra idé?” ska han ha sagt.

Men väl på plats fälldes killen till marken och fick ta emot både sparkar och slag av de maskerade ungdomarna.

ANNONS

”De sparkade på mig och sen backade de bakåt och tog sats, som om jag var en fotboll”, säger han i förhör.

Därefter ska han ha ställts mot en vägg och fått ta emot än mer slag mot magen. En av männen ska också använt ett mindre järnrör.

”Jag kände en stor rädsla, jag var livrädd. Jag visste inte vad de skulle göra”, säger han vidare.

Han förstod varför han blev misshandlad. ”Anledningen är ett rykte om att jag gått på en tjej och våldtagit henne. De slog mig för denna tjejens skull”, säger han.

De unga killarna berättar i polisförhör att de var upprörda över den misstänkta våldtäkten. ”Jag blev rasande och kände att vi måste göra något”, säger en av killarna.

”Många var arga på honom”, säger en annan. ”En nära vän hade blivit våldtagen av honom. Jag blev jättearg och ville prata med honom”, säger en tredje.

Men det gick alltså från att prata till en misstänkt grov misshandel. Något samtliga misstänka verkar ångra.

”Jag kände mig riktigt jävla dum. Nästan lite gråtfärdig, helt ärligt. Kände mig verkligen inte stolt över mig själv”, säger en om händelsen.

”Det var en kamp i hjärnan: förtjänar han det här eller inte?”.

ANNONS

En av killarna säger: ”Jag kände en ångerkänsla efter varje grej men också en ilska mot vad han hade gjort”.

Det blev snabbt känt att det var de fyra killarna som låg bakom attacken. Efter några dagar träffades samtliga inblandade plus föräldrar för att be den misshandlade killen om ursäkt. ”Alla visste att de hade gjort fel”, säger en av killarna.

De ville också sätta stopp för fler hämndaktioner då någon av de inblandade redan blivit påhoppad i centrala Varberg.

De fyra killarna åtalas nu i Varbergs tingsrätt för grov misshandel och övergrepp i rättssak. Två av männen erkänner misshandel av normalgraden, en ringa misshandel medan den fjärde nekar till brott. Samtliga förnekar övergrepp i rättssak.

ANNONS