Misär uppdagades på fartyg

Besättningen levde under svåra förhållanden - de fick knappt någon mat och hade dåliga löner. Nu har fartyget som ligger i Varbergs hamn fått nyttjandeförbud.

ANNONS
|

Det var i fredags som fartyget Whiskey Trio anlände till Varbergs hamn för att lasta på tre stycken containrar.

Samma dag fick Göran Larsson ett samtal från en person i besättningen om att han borde ta en närmare titt på båten. Han är ITS-inspektör på Transportarbetarförbundet, det vill säga en internationell företrädare för fartygsanställda personer.

Göran Larsson åkte till hamnen och möttes av en som han beskriver det chockerande syn.

– När vi kom dit satt besättningen och åt frukost, det var oliver och gammalt bröd som de försökte värma och inget annat, det var väldigt sorgligt att se, säger Göran Larsson.

ANNONS

Han berättar att han hittade otjänlig och utgången mat, bland annat kyckling, samt att det inte fanns något vatten ombord.

– Vi har varit där i helgen igen och hade med oss riktig mat till besättningen, berättar Göran Larsson.

Dessutom ska levnadsförhållandena ombord på fartyget ha varit under all kritik. Flera i besättningen saknade riktiga madrasser att ligga på och inredningen var i väldigt dåligt skick.

– Det här är nog det värsta jag har sett på mycket länge, säger Göran Larsson.

Han fick också veta att besättningen hade väldigt dåliga löner, en av de anställda hade till exempel 600 dollar i månaden.

– Jag fick även höra att en person i besättningen behövde läkarvård men att han vägrade uppsöka läkare eftersom kaptenen sa att han hallucinerade, säger Göran Larsson.

Samma dag gjorde Transportstyrelsen en inspektion på båten. En av inspektörerna som var med ombord är Mårten Dahl.

– Utan att gå in på några detaljer kan jag säga att vi hittade ett stort antal säkerhetsbrister, arbets- och levandemiljöbrister samt tekniska brister, säger Mårten Dahl.

Han fortsätter:

– Avvikelserna var så många att vi ansåg att fartyget inte var sjövärdigt att fortsätta sin resa.

Transportstyrelsen har alltså beslutat att ge båten nyttjandeförbud. Det innebär att den inte får lämna Varbergs hamn förrän bristerna är åtgärdade.

ANNONS

Göran Larsson berättar att han har varit i kontakt med ägarna som beklagar och säger att det hela är ett missförstånd. Han hoppas att bristerna ombord ska åtgärdas.

– Vi vill bland annat att besättningsmännen ska ha kollektivavtal, att man ska göra i ordning riktiga sängar till dem och att de ska få ordentlig mat, säger Göran Larsson.

Båten är flaggad i Panama och ägs av ett turkiskt rederi. De nio personerna i besättningen kommer från Indien, Georgien och Turkiet.

Ett fartygs resa får förbjudas om fartyget inte är sjövärdigt för resa, att det i något väsentligt avseende har brister i fråga om skyddet mot ohälsa eller olycksfall, att det inte är barlastat på ett betryggande sätt, att det medför passagerare utöver det högsta tillåtna antalet, att det inte är bemannat på ett betryggande sätt för den avsedda resan eller att rederiet eller fartyget inte uppfyller säkerhetskraven.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS