Minskade vaccinleveranser ställer till det för regionen

Region Halland har i nuläget svårt att planera för sina vaccineringar. Detta eftersom det ständigt kommer nya bud om hur många doser som finns att tillgå.

ANNONS
|

Planeringen för vaccineringen av Hallands invånare för covid-19 förändras ständigt. En orsak är de nya bud som kommer om hur många vaccindoser som kommer att kunna levereras. I nuläget levereras 20 procent mindre vaccin från Pfizer/Biontech än planerat. Och det finns fler frågetecken framöver.

– Vi skulle till exempel ha fått en stor leverans från Astra Zeneca nu i februari, men vi har fått besked om att den halveras. Det är en utmaning i planeringen, konstaterar Charlotte Nilsson Bibin, kommunikationschef på Region Halland.

Just nu används i huvudsak vaccinet från Pfizer/Biontech men under veckan får Halland också sin första leverans från företaget Moderna.

ANNONS

– Det rör sig om en liten leverans, bara 400 doser, säger Nilsson Bibin.

Modernas vaccin kommer i ett första skede användas till vaccineringar av regionens egen sjukvårdspersonal.

– Det blir grupper som är särskilt kritiska för att klara bemanningen och hälso- och sjukvården. Det gäller först medarbetare som arbetar patientnära på intensivvårds- och operationsklinikerna på Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg, säger Nilsson Bibin.

De problem som funnits kring att Modernas vaccin inte var anslutet till Läkemedelsförsäkringen är nu undanröjda sedan Kammarkollegiet tecknat ett särskilt avtal med Läkemedelsförsäkringen som gör att staten får stå för eventuella kostnader för skador och biverkningar av vaccinet.

I torsdags inledde Region Halland vaccineringen av hemtjänsttagare och deras samboende på tio vårdcentraler runt om i Halland. Gruppen beräknas omfatta ungefär 8 600 personer (då ingår även samboende till personer med hemsjukvård). Första veckan kunde 440 av dem vaccineras, en siffra som den andra veckan kommer att gå upp till 936. Bokningstiderna för att vaccinera sig tog slut snabbt.

– Det har varit ett stort tryck. Vi är hela tiden beroende av hur många doser som finns att tillgå. Det är det som nu styr hur många som vaccineras, säger Nilsson Bibin.

Så ska hallänningarna vaccineras

Fas 1: Boende på äldreboenden, personal inom kommunal äldreomsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor tillsammans med dessa, viss personal inom sjukvården.

Fas 2: Övriga personer som är 70 år och äldre (födda 1951 eller tidigare). De äldsta erbjuds att vaccineras först. Vuxna som får insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3: Övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.

Fas 4: Övriga vuxna personer 18-69 år som inte tillhör en riskgrupp.

Källa: Region Hallands hemsida, Planering för vaccination mot covid-19

ANNONS