Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Minskade leveranser av covid-19-vaccin i Halland

Region Halland har likt övriga Sverige drabbats av förseningar och minskade leveranser av vaccin. Till följd av detta har färre än väntat fått boka tid för vaccination. När den digitala bokningen öppnar igen kommer det dessutom att krävas bank-id för att bekräfta att man tillhör rätt grupp.

I veckan skulle 70-plussarna kunna boka tid för vaccinering, men så har det inte blivit. Istället är det fortfarande fas ett och 80-plussarna som prioriteras för vaccination mot covid-19. Orsaken sägs vara minskade leveranser och felbokningar.

— Det har varit ett högt tryck. Vi vill gärna ha vår digitala bokning öppen, men vi har fått avboka runt 1 000 personer som bokat sig fel. Det vi jobbar med nu är att avboka de som bokat fel och frigöra tid för 80-plussarna, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Den digitala bokningen väntas öppna igen i nästa vecka. Enligt Johanna Wiechel-Steier kommer det krävas bank-id för att boka vaccineringstid digitalt.

— Det är tråkigt, vi hade hoppats att det skulle räcka med information om bokningen. Vi får se om vi kan avsluta användningen av bank-id när vi fått fler leveranser, säger hon.

Hur mycket färre doser än väntat är det som har regionen fått?

— Det justeras med kort varsel hela tiden och vi kommer ta fram den statistiken. Det handlar dels om tillgången till vaccin och dels om vilket vaccin vi får. Får vi mer av till exempel Astra Zenecas vaccin så når vi inte de äldre, säger hon.

När kan 70-plussarna räkna med att få boka tid för vaccination?

— Vi hoppas att vi kan få igång den digitala bokningen i nästa vecka, och då får vi se hur mycket tider vi kan lägga ut. Vi får återkomma när man som 70-plussare får boka igen.

Planerade vaccinleveranser till region Halland

Pfizer/Biontech: 4 680 vaccindoser fram till vecka 13-14. Antalet kommer troligtvis fördubblas, enligt Johanna Wiechel-Steier.

Moderna: Oklart vilken vecka leveranserna kommer. Troligen 2 100 doser till vecka 10 och 2 300 doser mellan vecka 11-13.

Astra Zeneca kommer troligen leverera 16 000 doser fram till vecka 13.

Källa: Johanna Wiechel-Steier, Region Halland

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här